會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 30378|回復: 230

想問西班牙

有無國營既巴士公司,好似RENFE係國營鐵路公司咁
睇城市.... 不過都有巴士...

例如巴塞隆納有公共交通工具 Day Pass (RENFE, 甚至到市郊機場) + Metro + 巴士 + 電車, 任何地鐵站有售....

馬德里, 基本 Metro+腳可以到所有地方
回復

如果想知 Salamanca 都得.... 大地方都有巴士, 但市中心一定用腳, 成個城一個鐘都行得完

PS. 本人極度推薦去 Salamanca, 距離馬德里 3 小時巴士/火車.... 歷史角度非常值得一看 去長旅行絕對應該撥一日一遊

回復

想問下買巴士既車飛
一日前先買會唔會'紋'得滯
(譬如聽日由tarragona去valencia,但今日先去買飛)
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-17  02:08 PM 發表
想問下買巴士既車飛
一日前先買會唔會'紋'得滯
(譬如聽日由tarragona去valencia,但今日先去買飛)

唔會, 可以上網訂飛嘛

我買薩拉曼卡去巴塞隆納巴士都係一日前

不過, 長途 RENFE 一定舒服好多, 最平都可以平訓
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-17  02:16 PM 發表

唔會, 可以上網訂飛嘛

我買薩拉曼卡去巴塞隆納巴士都係一日前

不過, 長途 RENFE 一定舒服好多, 最平都可以平訓

我唸我最長途可能會係madrid-->barcelona
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-17  02:16 PM 發表

唔會, 可以上網訂飛嘛

如果一日前去買 , 可以去門市買都得遮
回復

如果之前上網訂定晒巴士飛
我驚會定得太死 , 無晒彈性

ps 第一次自己籌備去旅行,如果問左D低B問題請多多包涵
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-17  03:14 PM 發表

如果一日前去買 , 可以去門市買都得遮

我上網訂係因為我讀書地方個 residencia 有電腦

"應該"無問題, 有問題唔包

有 D 巴士唔係好似 Salamanca 咁一個鐘一班.... 一日一班買唔到就 hihi
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-17  03:27 PM 發表
如果之前上網訂定晒巴士飛
我驚會定得太死 , 無晒彈性

ps 第一次自己籌備去旅行,如果問左D低B問題請多多包涵

無辦法... 尤其好有機會言語不同

講左想去邊, 想睇什麼, 睇睇有什麼意見先啦
回復

我係咁易係ALSA個網望一望
點解由madrid出發 , 無得揀去toledo同salamanca既
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-17  04:06 PM 發表
我係咁易係ALSA個網望一望
點解由madrid出發 , 無得揀去toledo同salamanca既

因為唔係得 ALSA 一間公司 Madrid 去 Salamanca 係 Auto-RES
http://www.auto-res.net

去 toledo, 搭火車啦

salamanca... 火車, 巴士都係兩個半到三個鐘, 巴士路過馬體會主場
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-17  04:10 PM 發表

因為唔係得 ALSA 一間公司 Madrid 去 Salamanca 係 Auto-RES
http://www.auto-res.net

去 toledo, 搭火車啦

salamanca... 火車, 巴士都係兩個半到三個鐘, 巴士路過馬體會 ...

我問人地話ALSA係規模最大,仲以為TLOEDO同SALAMANCA呢D熱點一定有添

今晚打個行程上黎 , 記住畀意見
回復

reference - go2eu.com , 去 forum 查查, 查平價機票有著數
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-17  04:05 PM 發表

無辦法... 尤其好有機會言語不同

講左想去邊, 想睇什麼, 睇睇有什麼意見先啦

Barcelona--->Tarragona--->Valencia--->Murcia--->Granada--->Malaga--->Sevilla--->Cordoba--->Madrid(Toledo,Salamanca)---Barcelona

畀D意見
安達路西亞個段每個城市兩日一夜,好似幾趕下
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-17  10:43 PM 發表

Barcelona--->Tarragona--->Valencia--->Murcia--->Granada--->Malaga--->Sevilla--->Cordoba--->Madrid(Toledo,Salamanca)---Barcelona

畀D意見
安達路西亞個段每個城 ...

去兩個月都得 wor
回復

時間? 目的?

有長時間我真係 suggest 你去讀西班牙文

回復

同埋較到咁炆真係可能有意外, 成個行程會好亂 (例如定唔到飛/錯時間).....
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-17  11:17 PM 發表
時間? 目的?

有長時間我真係 suggest 你去讀西班牙文

考完兩課alevel我會煲煲佢
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-17  11:20 PM 發表
同埋較到咁炆真係可能有意外, 成個行程會好亂 (例如定唔到飛/錯時間).....

呢個初步遮

時間我唸大約14-17日

其實我唸緊cut唔cut malaga同sevilla , 由granada直接屈上cordoba

之前我仲plan搵日由malaga搭船去tangiers
回復