會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 37443|回復: 102

PES 2008 討論區

作為Next Gen 既PES 2008 ,今年電腦市場應該會做獨市生意,因為EA Sports series要到2009 先會轉新世代engine

首先單講要求,要行1680x1050 等近年比較普及既widescreen LCD Resolution,連帶設定為"High Detail",一張X1950GT 係最低要求的。(我就咁睇X2600XT DDR3同8600GT係run唔順,當然你可以降低解像度行windowedmode,呢個也是我建議這樣做)

畫面呢家野自己去睇screenshot吧

操作性,demo好多人話溜冰,其實因為電腦唔夠快,setting又tick左"skip frame"先會咁,正常係唔會

但一開波你都係有"FIFA"呢種感覺,WHY? 因為球場比例設定和FIFA 一樣了,就是比例過大,為了遊戲性嗎? 真係小朋友齊打交都變左小朋友齊踢波。
其實基本操作改變不大,沒有Winning U18 -> WE5 那麼大改變。

球證的實體化只是"感"上添花
先講力度,上集話增加"拉bar"速度可以令高手們更快速作出傳球/射門動作
但今集,條bar真的好慢好慢,我第一次開角球,用返WE10力度時間,結果只係傳左入大禁區邊

還有一定要講的是低笠再現,當非正面與門將1on1時,只要按兩下圓形(個人愛好,可以圓+L1),門將好像中了槍般,訓低比個波過。成功率較Winning 8有過之而無不及
還好沒有WE8 那招 30m 高速低笠成功率9成既射門。(我視為Winning 8中的Bug shoot)

A.I. 會是新世代既著眼點,球員間的Off the ball(走位) 更加靈活,自動走到無人地帶,拉開空位,入球率是WE史上最大的

而球員單兵操作,像WE9和WE10的re-mix版
首先左右移動,是搓兩腳波才90度角移動,令到成個動作更加流暢
但也是因為咁,加上球場比例過大。1on1過人也變得更易。

用"更"的意思是,Konami 一直將1on1 dribble 強化,由以前整體波子機作出華麗傳球為主,變由WE9開始 強調" 突破 - 分波 - easy chance" 這種現實上時常發生的入波過程為中心

但也變得防守更難卡位,更多unbelivable既情況出現。呢個我個人不太鍾意。
這對反應較快的玩家更有利。

整體來說,這隻PES 2008 最新代是可玩的。不是那些人說" 玩返WE10好過"
葡萄是酸的

但要講句,用XBOX360手制玩只係自掏苦吃。Winning 由此至終,都係8方位移動,十字手掣才是王道,mini stick只會令你外遊太空,更難對位。
mini stick還是用來玩NBA live/2K

感覺角球斬出黎好似接應
打左5-6場friendly  差唔多場場都有得入
仲要唔係用碧咸派路呢d人斬
接應個d都唔係話高  但就係好易頂中
回復

原帖由 holywinter 於 2007-10-27  06:50 PM 發表
感覺角球斬出黎好似接應
打左5-6場friendly  差唔多場場都有得入
仲要唔係用碧咸派路呢d人斬
接應個d都唔係話高  但就係好易頂中

角球直射仲易入
回復

好似部機夠勁先玩到
玩上一代好順,呢代就窒窒地
回復

原帖由 古都 於 2007-10-28  01:15 AM 發表
好似部機夠勁先玩到
玩上一代好順,呢代就窒窒地

所以我玩360版好過,手制衰d就係衰d既
回復

我玩pc版
我既感覺係 我好似玩緊另一隻game
原全唔似係winning
玩左一場就冇玩 好失望

回復

我想問正式版出左未???

回樓上,其實PES既操仍感覺,於我而言, 一路以黎都係同WE系列有D差別,所以唔駛咁快失望
回復

原帖由 基維蝦 於 2007-10-28  12:57 PM 發表
我想問正式版出左未???

回樓上,其實PES既操仍感覺,於我而言, 一路以黎都係同WE系列有D差別,所以唔駛咁快失望

唔係話因為想統一,而得Europe羅唔到市場,所以直頭用歐版PES 名取代WE咩,將影響減到最低?

老實說,唔似winning? 我直係唔覺wor,我仲覺得佢改變比我想像中細
定係一班PS2 老手,被PS2 性能迷惑左好多年
回復

原帖由 杰少仔 於 2007-10-28  01:02 PM 發表

唔係話因為想統一,而得Europe羅唔到市場,所以直頭用歐版PES 名取代WE咩,將影響減到最低?

老實說,唔似winning? 我直係唔覺wor,我仲覺得佢改變比我想像中細
定係一班PS2 老手,被PS2 性能迷 ...

我未玩 , 唔好問我
回復

睇過其他 forum

PS2 版什麼新野都無﹐畫面仲差過上集﹐比人勁插
回復

原帖由 TinTin 於 2007-10-28  07:43 PM 發表
睇過其他 forum

PS2 版什麼新野都無﹐畫面仲差過上集﹐比人勁插

我未玩過ps版
不過照pc版黎睇 除左d人樣像真度高左之外
其他都好似差左 個場好唔真實
回復

PS2 版係data update
回復

原帖由 杰少仔 於 2007-10-28  06:26 PM 發表
PS2 版係data update

明屈你地出新機
回復

原帖由 TinTin 於 2007-10-29  06:21 PM 發表

明屈你地出新機

插水都唔加比你,吹能
回復

原帖由 chungundertaker 於 2007-10-28  07:26 AM 發表

所以我玩360版好過,手制衰d就係衰d既

其實買個USB 手制搏落去得唔得, 用返360制真係好想死..
回復

原帖由 捷禾@Ajax 於 2007-10-31  08:24 AM 發表

其實買個USB 手制搏落去得唔得, 用返360制真係好想死..

媽的,隻手制真係好難搞
回復

睇黎要玩性感足球
回復

PS3 版入手

打返晚先寫 report
回復

完左幾個鐘﹐打左一場 online

寫下感想先

PS3 版的確有 lag, 但只出現係 replay 既清況之下, 比賽時是沒有問題的,官方話兩星期內會出 update fix 左佢

畫面的確幾正,但D 人真係太細﹐我用 52 吋電視打﹐會覺得個場好空

AI 方面﹐的確係會係比賽中途因應玩家既打法而改變﹐贏緊果時走去角球旗浪費時間真係比佢玩死﹐但幾過癮﹐下半場的確比上半場難打左少少

左右傳中入球率太高了    

球員自動走空位之下﹐進攻更多完化

打 ML , D 人每打完一場之後都無左好多體力﹐因此後備一定要見得下人
回復

其實我最不滿係佢將本身已經過大既球場比例更加大。

單係呢點,已經令我有嚴重既失真感覺。
回復