會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7490|回復: 26

HTPC

想砌部HTPC,問下大家意見。

畢直$3000元左右,ALL IN ONE都OK,因為我基本上唔打機,不過都想玩下FM,因為之前部機太慢(四年前出),LOAD得黎我都訓著左。

睇左D雜誌介紹,想出部用780G或780GX底板的機,其實兩者有可分別?邊個牌子較好?配咩CPU比較適合?

LCD用番舊MON,即係無HDMI,但如果加張高清卡,是不是可以有駁兩個MON,一睇電視,一上網?
FM需要display card了.......
回復

原帖由 WainSeven 於 2009-3-24  03:14 PM 發表
FM需要display card了.......

咁悲…我見上網D測試,780G玩魔獸都得…

我舊機有張低階卡,裝落去OK嗎?
回復

原帖由 Dioray 於 2009-3-24  03:28 PM 發表

咁悲…我見上網D測試,780G玩魔獸都得…

我舊機有張低階卡,裝落去OK嗎?

冇試過唔知
SI對display卡支援好渣
舊既神卡可能唔得
舊既渣卡又可能得
回復

原帖由 WainSeven 於 2009-3-24  04:04 PM 發表

冇試過唔知
SI對display卡支援好渣
舊既神卡可能唔得
舊既渣卡又可能得

咁唯有放棄,唔玩FM…好想玩之再加張新卡…

其他SPEC有咩建議?

780G或790GX係唔係ON BOARD的VGA已經可以出雙芒?
回復

原帖由 Dioray 於 2009-3-24  04:07 PM 發表

咁唯有放棄,唔玩FM…好想玩之再加張新卡…

其他SPEC有咩建議?

780G或790GX係唔係ON BOARD的VGA已經可以出雙芒?

4830 可以嗎?
如果 5XX 價位可以 FM+硬解高清你會考慮麼?
回復

首先作為長時間開啟既HTPC
考慮條件係低功耗、靜、或者細部
高清更要考慮H.264/VC-1 硬體解碼

我經驗話我知,ATi 硬解色彩係實d同靚d,但Vista甚至Windows 7系統,係極多問題,例如Looping、爆格、綠格
我指的是播高清電視
而影片返而無事
回復

即係要硬食INTEL?
回復

你想唔想用MCE先

想用MCE又要高清既,者係要用Vista/Windows 7 Beta

咁者係ATi會有d問題(香港電視)
你可以諗下nVidia既
回復

原帖由 杰少仔 於 2009-3-25  01:56 AM 發表
你想唔想用MCE先

想用MCE又要高清既,者係要用Vista/Windows 7 Beta

咁者係ATi會有d問題(香港電視)
你可以諗下nVidia既

基本上…唔會,因為mce都幾貴…哈哈哈…我寧願慳d錢買硬件。

但如果nvidia,個spec應該點砌?
回復

Media Center唔係本身windows包既咩(非Basic and business版)
回復

偷圖

ATi Media Center @ Windows 7  

回復

原帖由 杰少仔 於 2009-3-25  11:07 AM 發表
Media Center唔係本身windows包既咩(非Basic and business版)

因為我無想過買新win

用番四年前果隻xp乍…仲要係老x來的
回復

仲有,3000元砌機,買咩cpu好?而家又雙核又三核仲有四核,好多好亂
回復

經過一晚的資料搜集,小弟有以下選擇,大家有何評語?

CPU
athlon x2 5050e $635 or
athlon x2 5200+ $450

Motherboard
asus m3a78 em $590 or
biostar ta790gx xe $790 or
mp akgx m ultra $870

others
2G DDR2 RAM $190
Seagate HDD 500GB $420
20x/22x SATA DVD+/-RW $200
mATX Case + 火牛 $500
回復

用獨立display card好d
以我所知現時onboard display既hd video acceleration版本較舊
回復

原帖由 Dioray 於 2009-3-25  12:42 PM 發表

因為我無想過買新win

用番四年前果隻xp乍…仲要係老x來的
唔用mce你諗住用咩
回復

原帖由 杰少仔 於 2009-3-25  03:48 PM 發表
唔用mce你諗住用咩

用番win xp得唔得?
回復

原帖由 杰少仔 於 2009-3-25  03:47 PM 發表
用獨立display card好d
以我所知現時onboard display既hd video acceleration版本較舊

咁即係我應該放棄780g or 790gx的整合式底板

改用其他底板再轉番用intel cpu?
回復

原帖由 Dioray 於 2009-3-25  04:15 PM 發表

用番win xp得唔得?

你諗住只係一部普通電腦,只係接上去tv/mon就算?
者係唔洗好似玩影音機咁,有menu有functions連老豆老母都用得到?

咁樣叫什麼htpc?
回復