|
樓主 |
發表於 2006-8-12 09:58:09
|
顯示全部樓層
無2K的fey會差了,但有2K的fey永遠不會是冠軍
因為kalou不是wizard,剩留kuijt是一個好方向
候斯金斯係一個好的攻擊球員,我知點解今年az無機會
t.lucius係一個好的中場.什至比查連斯,希汀加,高甘好
當lucius fit.fey就有都會
認同.好x認同我笑前面個句
'Waarom Feyenoord kampioen wordt'
7/8/2006 13:00
Deze week verschijnt weer de befaamde Voetbal International Seizoengids. Sinds jaar en dag behoor ik in dit document tot de journalistieke koffiedikkijkers, de deskundigen die hun licht laten schijnen over de eindstand van de Eredivisie in het nieuwe seizoen. Ik sluit niet uit dat ik in dit gezelschap deze keer de enige ben die voorspelt dat Feyenoord kampioen wordt. Stop uw lachbui, we spreken elkaar wel aan het eind van de competitie.
Waarom tip ik, fan van Sparta, ditmaal de goede buren van de overkant als de nieuwe kampioen en waarom gun ik onze vrienden van Zuid dat nakende succes van harte? Allereerst omdat het gewoon weer eens tijd is voor Feyenoord. Altijd maar PSV of Ajax als nummer één begint te vervelen. Op de laatste titel van Feyenoord ligt alweer een zeven jaar dikke stoflaag. Eén à twee keer per decennium is het feest in Rotterdam en de voortekenen zijn ditmaal gunstig. Feyenoord wil overigens heel graag in 2008 landskampioen worden, want dan bestaat de club honderd jaar. Om die reden toewerken naar de titel zorgt bij voorbaat echter voor extra druk. Ajax werd in 2000 honderd jaar en toen ging PSV er met de schaal vandoor.
Thans is de druk bij Feyenoord veel minder. Vrijwel niemand verwacht iets van deze slapende reus en dan is die juist op z’n sterkst. Alles binnen en buiten de club verenigt zich tot een grote kracht zodra de buitenwacht Feyenoord niet helemaal serieus neemt. Bij Ajax, PSV en ook AZ ligt het grote geld. De jaarlijkse begrotingen wijzen uit hoe de ware verhoudingen zijn, maar hoe hoger de concurrenten van Feyenoord op de geldlijst komen te staan, des te sterker worden de Rotterdammers zelf. Zich een beetje afzetten tegen de rest, dat ligt Feyenoord en vooral ook de fans.
Maar er zijn méér redenen waarom Feyenoord kampioen wordt. PSV is weliswaar de veruit sterkste club van de laatste jaren, maar de Eindhovenaren zijn wel de internationaal erkende toptrainer Guus Hiddink kwijtgeraakt. Als geen ander is de technisch/tactisch zeer goed onderlegde Achterhoeker in staat als een moderne manager van een gezelschap individualisten een sterke groep te smeden. Hiddink, ook nog een aangenaam mens, laat iedereen in zijn waarde. Hij werkt samen met vakspecialisten die hem aanvullen, maar uiteindelijk neemt hij zélf alle belangrijke beslissingen.
Vrijwel nooit verneem ik van een voetballer die met Hiddink heeft samengewerkt, dat hij deze trainer geen topper vindt. Hiermee is niet gezegd dat diens opvolger Ronald Koeman geen goede oefenmeester zal zijn voor PSV. Maar hij heeft wel tegen dat hij na zijn sublieme loopbaan als speler nog nergens een verpletterende indruk als trainer heeft achtergelaten. Niet bij Vitesse, niet bij Ajax en niet bij Benfica. Wat dat betreft past hij aardig in het beeld van de gouden Oranje-generatie van 1988.
Van de toenmalige Europese kampioensploeg hebben alleen Hans van Breukelen en Berry van Aerle nog niet als trainer gewerkt. Van de anderen valt op dat achttien jaar na het goud van München nog vrijwel niemand zich als een echte topcoach heeft gemanifesteerd. Frank Rijkaard wordt nu weliswaar in Barcelona bejubeld, maar hij degradeerde eerder met Sparta uit de Eredivisie en ook als bondscoach was hij niet zo sterk. Marco van Basten is tijdens het WK van dit jaar flink tegengevallen, zijn assistent John van ’t Schip kon eerder de druk bij FC Twente niet aan, Ruud Gullit is als coach evenmin een gouden greep gebleken, Jan Wouters heeft het ook al niet kunnen maken, Gerald Vanenburg begint nu pas echt na wat hand- en spandiensten bij 1860 München, Adri van Tiggelen hielp Sparta in 2005 terug naar het hoogste niveau maar is nadien toch gewoon hulptrainer gebleven, Arnold Mühren is gelukkig met zijn jeugd- en jongerenwerk bij Ajax en Wim Kieft moppert op de televisie.
Resteert nog één naam: Erwin Koeman. Hij is van het genre-Bert van Marwijk: goede, rustige trainers die het spel zien, tactisch sterk zijn, zich niet laten leiden door de waan van de dag en in staat zijn een team sterker te maken. Ronald Koeman is dus de nieuwe coach van PSV, maar het zegt iets over de kwaliteiten van zijn broer dat de Eindhovense selectie liever de huidige Feyenoord-trainer als opvolger van Hiddink had gezien.
Bij de andere concurrent, Ajax, begint alweer een nieuwe trainer. Henk ten Cate heeft een aardige naam opgebouwd, maar wat zou hij méér hebben dan Danny Blind, Ronald Koeman, Jan Wouters en Morten Olsen? Waarom heeft Ajax het niet aangedurfd de onbetwiste toptrainer Co Adriaanse een nieuwe en voor de verandering faire kans te geven? Kan Ten Cate de club wel op een hoger plan brengen? Eerst maar eens van FC Kopenhagen winnen om de Champions League te bereiken. Ook bij Ajax is het trouwens tijd voor mooi weer, want na de glorieperiode onder Louis van Gaal hebben de Amsterdammers echt niet zoveel meer laten zien. Ter onderstreping van die stelling: de laatste tien jaar ging de titel zes keer naar PSV en slechts drie keer naar het zo kapitaalkrachtige Ajax.
Terug naar Feyenoord, waarvan ik me al jaren in grote verwondering afvraag waarom de financiële mogelijkheden daar altijd zoveel geringer zijn dan bij de andere topclubs. Waarom heeft Feyenoord het geld niet dat Ajax wél heeft? Rotterdam en de Rijnmond vormen het hart van de Nederlandse economie. Wie of wat zorgt ervoor dat Feyenoord in financiële zin niet minstens de evenknie van Ajax is? De hoofdredacteur van dit blad heb ik onlangs voorgesteld een team redacteuren een maandje vrij te maken voor een megareportage over dat ene onderwerp: waarom heeft Feyenoord geen geld, of in elk geval niet genoeg?
Maar ook zonder de kapitaalkracht die in Amsterdam, Eindhoven en Alkmaar zo vanzelfsprekend is, wordt Feyenoord dus kampioen in 2007. Als Dirk Kuijt blijft is dat alleen maar mooi meegenomen. Vertrekt hij, dan zal dat niemand nog rauw op het dak vallen. Zonder de K2 is Feyenoord natuurlijk minder sterk, maar daartegenover staat dat de ploeg mét de K2 toch echt geen kampioen werd. Salomon Kalou is een kanjer, maar dat was hij bij Feyenoord lang niet altijd. Zijn vervanger zal zich de longen uit het lijf lopen en per saldo niet minder gewicht in de schaal leggen. Dit is het moment waarop Feyenoord alle krachten in het team zal bundelen.
Het gegeven dat eigenlijk niets moet en een succes alleen maar als een verrassing zal worden ervaren, is een dankbaar vertrekpunt voor Feyenoord. Daarbij komt dat de oude Pierre van Hooijdonk fit is en nog één keer alles uit de kast zal halen. Belgisch international Stein Huysegems is voorts een zó goede aanvaller, dat ik er niets van begrijp waarom AZ hem zomaar naar een concurrent heeft laten gaan. Theo Lucius kan goed op het middenveld uit de voeten en is als verdediger werkelijk beter dan het voor het WK geselecteerde trio John Heitinga, Kew Jaliens en Jan Kromkamp. Als Lucius fit is, kan Feyenoord nog heel veel plezier aan hem beleven.
En ten slotte wordt Feyenoord vooral kampioen omdat de clubleiding een enorme collectie voetballers heeft afgevoerd die nooit onderdak in De Kuip had mogen vinden. Tientallen vooral exotische spelers contracteerde Feyenoord in de voorbije jaren en in de meeste gevallen was het weggegooid geld. In de praktijk van alledag was met name Mark Wotte hiervoor verantwoordelijk. Met Wim Jansen en Peter Bosz heeft directeur Chris Woerts intussen slimmere en betere adviseurs.
Matty Verkamman |
|