|
樓主 |
發表於 2006-10-30 20:10:48
|
顯示全部樓層
'Alle ellende is begonnen bij Ruud Gullit'
30/10/2006 9 :00
Feyenoord heeft de trouwste supporters van Nederland, een geweldig stadion, prachtige klassieke shirts, maar de club van Rotterdam-Zuid heeft de status van topclub verloren. Dankzij de barmhartigheid van Ajax verloor Feyenoord slechts met 0-4, maar de meest beladen wedstrijd van het jaar maakte op een schrijnende wijze duidelijk hoe de zieltogende volksclub er voorstaat. Ik kan me de frustraties van de supporters wel voorstellen. Dat een kleine groep fans zich wat primitief uit is betreurenswaardig, maar hun grote liefde wordt gekleineerd door de traditionele vijand en uitzicht op betere tijden is er nauwelijks. Alleen geld, veel geld, kan dit Feyenoord er weer bovenop helpen. Ajax legde de zwakte van de tegenstander op verbijsterende wijze bloot in De Kuip. Feyenoord is geen schijn meer van de voormalige topclub, dit elftal is niet beter dan FC Groningen, SC Heerenveen, Roda JC of FC Utrecht.
Ik gun de voorzitter van de raad van commissarissen Jorien van den Herik een waardig afscheid, maar het zal hem toch ook duidelijk zijn dat hij niet meer kan functioneren bij zijn club. Vanaf het moment dat hij op afstand ging regeren, maakten de door hem aangestelde professionals er een chaos van. Van den Herik is het slachtoffer geworden van zijn eigen paladijnen. Na het vertrek van Bert van Marwijk wilden Jan D. Swart en Sjaak Troost een trainer met charisma. Ruud Gullit werd trots gepresenteerd, met toestemming van Van den Herik. Als technisch directeur werd de onervaren Mark Wotte aan de voormalige topvoetballer gekoppeld. Wotte was niet opgewassen tegen de persoonlijkheid Gullit. De nieuwe trainer bleef om aankopen zeuren, Wotte steunde hem en vanuit Frankrijk, België, Cyprus of Amerika gaf Van den Herik toestemming. Want zijn technische staf verzekerde hem voortdurend dat de aankopen garant zouden staan voor Europees voetbal en het genereerde geld. De club haalde een hele serie miskopen binnen en die spelers verdienden een vermogen. Daardoor kwam de club in de financiële problemen.
Gullit heeft een wanbeleid gevoerd. Gedurende zijn bewind waren alleen de makelaars erg tevreden. Wotte kon niet op tegen Gullit en Van der Herik stond het toe en is dus verantwoordelijk. Met eigen middelen kan Feyenoord de malaise niet doorbreken en omdat de supporters nu een zondebok zoeken, is Van den Herik – die de afgelopen jaren ook heel veel goede beslissingen nam – in hun ogen de kwade genius. Die tendens is niet meer om te buigen. Een voorzitter van de raad van commissarissen die zich niet meer in De Kuip kan vertonen heeft geen toekomst bij de club. Van den Herik wil de prestigestrijd die de FIOD met hem uitvecht nog even afwachten, maar hij zoekt intensief naar een vluchtroute. Natuurlijk heeft hij fouten gemaakt, maar hij liet zijn oren hangen naar Swart en Troost en later naar Wotte en Gullit om zijn club terug te brengen aan de top. Van den Herik is nog bereid de hand in eigen boezem te steken, maar als ik Gullit hoor oreren bij Talpa, vraag ik me af waar hij de brutaliteit vandaan haalt om over het huidige Feyenoord te oordelen. Hij stond nota bene aan de basis van de teloorgang.
Commercieel directeur Chris Woerts is wanhopig op zoek naar investeerders. De soap rond Steven Rottier betekende voor hem een teleurstelling. Rottier wilde met Engelse investeerders de aandelen overnemen. Dat klonk Woerts bekend in de oren, want hij is ook in Engeland op zoek naar externe geldschieters. In Nederland is de mysterieus opererende Wim Jansen ingeschakeld om zieltjes te winnen van kapitaalkrachtige mensen die Feyenoord te hulp willen schieten. De club wordt momenteel min of meer op de been gehouden door de ondernemer Hans Brus. Hij was ooit even voorzitter van FC Den Bosch, maar dat is hem zo slecht bevallen, dat hij niet staat te dringen om opnieuw op de voorgrond te treden. Hij voelt zich happy als voorzitter van de hoofdklasser Schijndel. Saillant detail is dat het voormalige Feyenoord-kaderlid Troost nu een functie bekleed bij een bedrijf van Brus. Sinds Jansen zich, voor een ruime vergoeding, achter de schermen met zijn jeugdliefde bemoeit, hebben er minder miskopen plaats. Toch zijn de aankopen Angelos Charisteas, Dwight Tiendalli, Joonas Kolkka en Stein Huysegems geen versterkingen gebleken.
Terwijl zijn club in ernstige problemen verkeert liet Pierre van Hooijdonk (foto) zich vorige week leiden door zijn gevoelige ego. Niemand binnen Feyenoord overwoog het aflopende contract van de voormalige topscorer te verlengen. Om die logische, maar voor Van Hooijdonk gevoelige mededeling vóór te zijn, liet hij weten aan het eind van dit seizoen te stoppen. Gezien zijn leeftijd is dat een normale beslissing, maar de drogreden die hij opvoert zegt meer over Van Hooijdonk dan over de nieuwe generatie voetballers. Het getuigt niet van realiteitszin als hij jonge collega’s kwalijk neemt dat ze na een nederlaag een computerspelletje spelen in de bus. Vroeger werd er gekaart, dan heb je blijkbaar wel een goede instelling. En om generaliserend uit te kramen dat de jeugd geen goede mentaliteit heeft is goedkoop. Dan had hij moeten zeggen dat de meeste spelers van Feyenoord kwaliteit missen. Juist nu had Van Hooijdonk met zijn ervaring een belangrijke rol kunnen spelen. Niet meer als voetballer, maar als coach en wijze man tijdens de training en in de kleedkamer. Na zijn egocentrische uitspraken voegt hij niets meer toe aan de selectie en is zijn aanwezigheid eigenlijk overbodig.
De Feyenoord-supporters stralen wanhoop uit. Ze zullen geduld moeten hebben en tegelijkertijd moeten accepteren dat PSV, Ajax en AZ wel floreren en nu de nieuwe topdrie vormen. PSV beschikt over de ideale mix van routine en jeugdig talent. Door de indrukwekkende overwinning op AZ geldt PSV als het sterkste team van Nederland. Opvallend is dat de aankopen Carlos Salcido en Edison Méndez meteen functioneren. Ik heb Ronald Koeman geen moment horen zeuren over aanpassingsproblemen. Henk ten Cate lijkt te slagen bij Ajax. Hij kreeg Sparta, Vitesse en NAC Breda aan het voetballen, maar dat lukt hem nu ook op topniveau bij Ajax. Intussen heeft AZ de positie van Feyenoord overgenomen binnen de topdrie. De beladen wedstrijd tegen PSV ging verloren, maar AZ is een club in ontwikkeling. In Alkmaar wordt duidelijk dat de komst van een suikeroom wel degelijk tot iets moois kan leiden. Zonder voorzitter Dirk Scheringa zou AZ een modale club zijn. Hij stopt er geld in en trok een goed managementteam aan. Ik hoor geen AZ-supporter klagen over deze constructie.
En dat is nou juist de fout die Van den Herik maakte. Hij stelde geld beschikbaar, maar zijn managementteam realiseerde louter kapitaalsvernietiging. AZ scoutte verstandig en beschikt over de groeibriljanten Moussa Dembélé, Julian Jenner, Gijs Luirink, Stijn Schaars, Demy de Zeeuw en Maarten Martens. Feyenoord zou al uit de problemen zijn indien de bankzitters van AZ naar Rotterdam-Zuid kwamen. De adviescommissie, onder leiding van Gerard Kerkum, die de organisatiestructuur moet doorlichten kan de club ook niet verder helpen. Zonder geld kan Feyenoord geen kant op. Mooie verhalen en wishful thinking hebben geen zin. De supporters hebben recht op de waarheid. Zonder geld wordt dit een rampseizoen en zonder geld is er volgend jaar geen uitzicht op betere tijden.
Johan Derksen
所有失敗全因古烈治 |
|