會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 17276|回復: 46

推理小說討論區

好耐冇睇/留意推理小說,
近一年出既推理小說有咩好推介
暫時既目標係人狼城同姑獲鳥之夏

岩岩睇完冇栖川既月光遊戲,
係我睇過既有栖川作品中佢算係唔錯
人狼城,差唔多完仍第二部法國篇

聞說有人睇左大叫金田一你又抄橋啦

期待中的異想天開係香港仲未有得買,點搞?

綾十有新書,今次玩記憶,入手但未睇。

有梄麻…老實說…佢既"詭計"真係唔係好得過赤川好多…暫時只得魔鏡算係較為令人滿意的一本
回復

原帖由 Dioray 於 2007-8-10  11:26 發表
人狼城,差唔多完仍第二部法國篇

聞說有人睇左大叫金田一你又抄橋

期待中的異想天開係香港仲未有得買,點搞?

綾十有新書,今次玩記憶,入手但未睇。

有梄麻…老實說…佢既"詭計"真係唔係好得過赤川好多…暫時只得魔鏡算 ...

單憑依句依經想睇

可能因為我第一本睇既有栖作品係魔鏡,
而且係昆恩謎既關係,
我對有栖一直都幾有期望,
今次睇既月光遊戲都算係咁
回復

原帖由 洛奇 於 2007-8-10  01:04 PM 發表

單憑依句依經想睇

可能因為我第一本睇既有栖作品係魔鏡,
而且係昆恩謎既關係,
我對有栖一直都幾有期望,
今次睇既月光遊戲都算係咁

有栖出左本短篇,係佢挑戰《角落裡的老人》的作品,書名我一時唔記得左。《角落裡的老人》如果你未睇,就真係強烈推薦。
回復

原帖由 Dioray 於 2007-8-10  15:48 發表

有栖出左本短篇,係佢挑戰《角落裡的老人》的作品,書名我一時唔記得左。《角落裡的老人》如果你未睇,就真係強烈推薦。

係唔係國名系列之一?
話時話我真係未睇角落老人
回復

原帖由 洛奇 於 2007-8-10  04:53 PM 發表

係唔係國名系列之一?
話時話我真係未睇角落老人

唔係,係講個和尚係間酒吧,同人講自己的破案經歷。

斜屋入手,仍然對島田1那些不求甚解,只講懸疑,到最後莫名奇妙的手法非常感冒 ,但主要的殺人手法真的令我有驚喜﹗果然,係未知手法的情形下去睇,島田的書會好好多。但斜屋的寫法實在生澀得很,就好像一個新作家練筆習作咁,尤其係御手洗出場的小丑行徑,更令人覺得不知所謂
回復

原帖由 Dioray 於 2007-8-13  10:30 發表

唔係,係講個和尚係間酒吧,同人講自己的破案經歷。

斜屋入手,仍然對島田1那些不求甚解,只講懸疑,到最後莫名奇妙的手法非常感冒 ,但主要的殺人手法真的令我有驚喜﹗果然,係未知手法的情形下去睇,島田的書會好 ...

仲有唔知點解自從占星之後,
御手洗既性格變左好多,
原本係性格怪異既孤僻天才,
但係之後既故事佢完全變左另一個人
回復

原帖由 洛奇 於 2007-8-13  12:15 PM 發表

仲有唔知點解自從占星之後,
御手洗既性格變左好多,
原本係性格怪異既孤僻天才,
但係之後既故事佢完全變左另一個人

島田的書有太多莫名奇妙的地方,人物性格已經是一例,敍事手法亦係好差,斜屋中的"我"根本就係可有可無,都唔明點解唔用第三人稱?

但無可否認,佢係詭計的天才。
回復

睇完石田衣良既成名作-池袋西口公園,
原來係由四個短篇組成既一本書,
暫時定義唔到佢係社會派定冷硬派,
不過一定唔係本格就係

無可否認,石田可能係現時日本作家中最會描寫這批日本新一代,
主角新島誠已經係我最喜歡既偵探中佔一席位
回復

西尾維新-新本格魔法少女莉絲佳(01):
之前看曾看到台灣謎詭雜誌把此作列為“日本推理必读60作”之一,
當時我的反應是"唔係掛,咁都得?",
現在看過全作之後,
更証明當時的想法沒錯
要稱此書為推理作品實在是太勉強

這是我第4次看西尾的作品,
儘管在經過絞首浪漫派-人間失格.零崎人識對我帶來的衝擊,
這次看新本格魔法少女莉絲佳已做足心理準備,
但我仍然看男主角不順眼
西尾的小說的黑暗感及"不道德"已超出我能接受的範圍

回復

原帖由 洛奇 於 2007-8-17  11:16 AM 發表
睇完石田衣良既成名作-池袋西口公園,
原來係由四個短篇組成既一本書,
暫時定義唔到佢係社會派定冷硬派,
不過一定唔係本格就係

無可否認,石田可能係現時日本作家中最會描寫這批日本新一代,
主角新島誠已經 ...

作為一個生長於香港,半生不熟的男人,我承認我唔明白他筆下日本新一代的想法…

但佢的書都幾好睇,而且圖書館有得借果度好麻
回復

原帖由 洛奇 於 2007-8-19  06:35 PM 發表
西尾維新-新本格魔法少女莉絲佳(01):
之前看曾看到台灣謎詭雜誌把此作列為“日本推理必读60作”之一,
當時我的反應是"唔係掛,咁都得?",
現在看過全作之後,
更証明當時的想法沒錯
要稱此書為推理作品實在是太勉強

這 ...

這一類非一般的推理,我真係無想過會睇。我的推理定義始終係建築係物理上
回復

原帖由 Dioray 於 2007-8-19  23:59 發表

作為一個生長於香港,半生不熟的男人,我承認我唔明白他筆下日本新一代的想法…

但佢的書都幾好睇,而且圖書館有得借果度好麻

我都唔明,
不過新島誠這個角色實在幾討好,
幾本漫畫版中的新島誠都不能帶出原版的神髓
回復

原帖由 Dioray 於 2007-8-10  15:48 發表

應該是山伏地藏坊的放浪吧?
今天在書局看了一會,
可惜圖書館未有
回復

原帖由 洛奇 於 2007-8-22  04:30 PM 發表

應該是山伏地藏坊的放浪吧?
今天在書局看了一會,
可惜圖書館未有

都係借好過買,但我去書展時一時手痕…

角落裡的老人就一定要睇

人狼城已經睇到最後階段,可能係睇左金田一的關係,所以個詭計大約都估到…

係當中有好多證據及小地方睇唔出

佈局太宏大,許多缺點都被埋藏,可觀性大增。但其實有好多地方甚為拖戲,尤其是第三部偵探篇,完全用兩章交待都得

回復

原帖由 Dioray 於 2007-8-22  18:22 發表

都係借好過買,但我去書展時一時手痕…

角落裡的老人就一定要睇

人狼城已經睇到最後階段,可能係睇左金田一的關係,所以個詭計大約都估到…

係當中有好多證據及小地方睇唔出

佈局太宏大,許多缺點都被埋藏,可觀 ...

人狼城岩岩借左第一部,
圖書館只係有頭兩部
回復

原尞-偵探澤崎系列:
1. 暗夜的嘆息
2. 我殺了那個少女

屬於少數的日系冷硬派小說,
當初我因為看到封面上寫著"獻給雷蒙.錢德勒的冷硬派推理大作"而買下了暗夜的嘆息,
由主角,故事以至寫作風格,
原尞很明顯是在模仿錢德勒,
對於身為錢德勒fans的我來說這種模仿是無任歡迎

說回兩本小說,
我很懷疑亞洲某島國總統是不是看過暗夜的嘆息
至於我殺了那個少女,
最後的結局總覺得太牽強
回復

聽說小知堂要出《獻給虛無的供物》了

四大奇書,腦髓同黑死都令我睇到想死,虛無會唔會好一點?
回復

原帖由 Dioray 於 2007-9-5  23:17 發表
聽說小知堂要出《獻給虛無的供物》了

四大奇書,腦髓同黑死都令我睇到想死,虛無會唔會好一點?

dioray兄睇左黑死館未?
四大奇書係依本最吸引我,
不過仲未有時間睇
回復

原帖由 洛奇 於 2007-9-5  11:27 PM 發表

dioray兄睇左黑死館未?
四大奇書係依本最吸引我,
不過仲未有時間睇

叫做睇左,圖書館有得借。點解話叫做呢?因為,一、睇左同無睇無分別,我完全唔知佢想講咩;二、好多地方我都係跳黎睇,因為實在太難明。

腦髓的問題係太煩,太喋喋不休,翻來覆去,但至少你知道佢講咩。

黑死真係睇到你死,個偵探(我已經唔記得佢叫咩名)最喜歡炫耀自己的玄學、靈異知識,一段說話成版都可以引經據典,而且非常艱深,好似某個密室之謎,佢一入房,就話:同黃道十二宮的運行有關,然後用左好大篇幅去講解黃道十二宮的軌跡與自然現象的關係,但之後又唔講清楚究竟用密室有咩關係,總之就睇到我想撕書。

據例,書中人的說話方式是:

我問你:食左午飯未?
你話:根據地上影子與太陽之間的角度,現在應該已經過了正午大約兩小時,(中間插入一段光影與時間的摙述),按道理我應該食左。但今日係農曆十五,係我的禁食日,(又講一段歷法與人體內分泌的理論),所以原本一定唔食得午餐;只不過我今日又約左人打波,(又一段運動體能學),所以唔食唔得,(之後係犯禁的懺悔)。

一句可以講完的說話,佢可以用一版,然後又唔知佢想表達甚麼。書中的謎團係好華麗,例如死後發光的屍體、會動的人偶,但解謎方面卻完全不能滿足推理迷。

清涼的書已經睇到我好火,估唔到黑死館可以仲衰d。名氣都係信唔過
回復