會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Yoshiki

桌球討論區

copy from篤襟
決勝局

陳國明當時一cue打到88分,枱面淨番三隻紅波,冇紅波冇colour波埋邊,全部open

陳國明打入紅波去到89分,較到藍波,白波打藍波路線上有隻綠波喺左近.

當時陳國明打藍波但冇call波,你覺得球證應該點做?

事先聲明,今次個球證係有牌o既,更加係上年o既十六精英

球證應該:
1.call藍波?
2.call綠波,等球手指正?
3.唔出聲,明知佢打藍波(因為自己有基本桌球知識),所以唔使理?
4.話知佢,等佢打入藍波之後foul佢?

結果大家估下係點??

就係球證喺陳國明瞄波時行埋佢身邊,喺佢耳邊問佢:"喂喂喂,你呢cue究竟打咩波?"結果隻藍波唔入.陳國明係世青冠軍,又係亞運金牌得主,大家估下有冇影響?

賽後,陳國明當場大鬧球證,仲話:"你有冇搞錯呀,我以為你埋嚟問我借錢呀!!"

p.s.事件由當事人敍述,小弟冇加任何意見,呢件事大家又覺得點?
當時小弟亦在場睇波,更正當時隻藍波唔係較得咁理想(wrong side 大斜位)佢選擇 cut 中袋, 瞄波時球証的確有行埋佢身邊,喺佢耳邊問佢:"喂喂喂,你呢cue究竟打咩波? 當時陳國明表現極不滿地回答 "藍波" 跟住啤左球証一下,然後做左一個伸展動作再繼續瞄波,結果隻藍波唔入。

跟住佢就勁啤及勁丙球証,"你賠番比我呀",球証當時極之尷尬,只有無奈地苦笑。陳國明更說"教精你啦,你可以同我call ball而唔使一定要行埋黎問我ka ma。

當時小弟只覺得球証好慘,但亦有一疑問:球手是否有責任一定要call ball?
當瞄波時,球証又是否可代call ball?

12. Nominated Ball
(a) A nominated ball is the object ball which the striker declares, or indicates to the satisfaction of the referee, he undertakes to hit with the first impact of the cue-ball.
(b) If requested by the referee, the striker must declare which ball he is on.
陳國明
回復

copy from my xanga
今日去新旺發現3大奇景..奇價,奇人,奇檯........

奇價-_-...新旺波鐘又$30/4hrs加到$35/->$48->$58...仲要過jor12點唔提你-_-過jor鐘計番波鐘....我頂-_-

奇人-_-

隔離檯一大一細篤波-_-波鐘wor-_-細讓大20度-_-個大既係到呃度數-_-....細既pot紅波響袋...新旺d檯又衰~pot完隻波跌jor落地...大果個大聲話foul-_-..........話波跌落地foul4度0_0.......我頂-_-...救命-_-呢位人兄呃得好攪野下-_-................

奇檯-_-....

成張檯一個個洞-_-.....成檯都chalk印...-_-比平時d檯淺色-_-唔打得慢流..因為9成轉彎-_-...攪到今日係咁練發力...出cue順jor-_-hahaha
回復

Originally posted by Yoshiki at 2005-7-31 12:04 PM:
copy from my xanga
今日去新旺發現3大奇景..奇價,奇人,奇檯........

奇價-_-...新旺波鐘又$30/4hrs加到$35/->$48->$58...仲要過jor12點唔提你-_-過jor鐘計番波鐘....我頂-_-

我早幾日仲係48咋wor.....咁快就58...
回復

Originally posted by Yoshiki at 2005-7-27 08:47 PM:
copy from篤襟
決勝局

陳國明當時一cue打到88分,枱面淨番三隻紅波,冇紅波冇colour波埋邊,全部open

陳國明打入紅波去到89分,較到藍波,白波打藍波路線上有隻綠波喺左近.

當時陳國明打藍波但 ...

not 瞄波時 ask ba.....
回復

Originally posted by ivanwong123 at 2005-8-1 10:28:

我早幾日仲係48咋wor.....咁快就58...

應該以後都唔會去~d枱咁核突
回復

Originally posted by MatthewChor at 2005-8-2 11:52:

not 瞄波時 ask ba.....

波都唔call~根本就foul
唔係出cue個時問就得啦
回復

金龍並未因剛剛的第21屆亞洲桌球錦標賽中取了冠軍而缺席蘋果桌球會(集團)之表演賽。
反而 令中國三大高手 一同到訪蘋果桌球會(集團)隨行作表演賽,
包括了 第21屆亞洲桌球錦標賽 冠軍金龍 及 亞軍蔡劍忠 還有 職業桌球手 龐衛國。日期時間如下:
8月2日 7:30pm 西環桌球會
8月3日 7:30pm 牛頭角桌球會
8月4日 7:30pm 屯門桌球會
歡迎香港各桌球愛好者到現場欣賞!
唔記得咗
回復

Originally posted by Yoshiki at 2005-8-2 10:55 PM:

波都唔call~根本就foul
唔係出cue個時問就得啦

both side made mistake~
回復

現代城桌球好得
回復

Originally posted by Yoshiki at 2005-8-3 12:07 AM:
現代城桌球好得

where?how much?
回復

Originally posted by StupidPhilip at 2005-8-3 00:38:

where?how much?

wanchai
早波$21/hr~最緊要係rliey枱
點都好過新旺
回復

除左新旺.....九龍仲有冇邊間係平架
回復

Originally posted by ivanwong123 at 2005-8-4 16:42:
除左新旺.....九龍仲有冇邊間係平架

kowloon真係唔熟~sorry
回復

Originally posted by Yoshiki at 2005-8-6 01:50 AM:

kowloon真係唔熟~sorry

你南區去新旺都遠喇
回復

Originally posted by delpierocheuk at 2005-8-6 02:13:

你南區去新旺都遠喇

係~但係45分鐘去到
回復

Originally posted by Yoshiki at 2004-12-24 05:15 PM:
大家去開邊到篤~除咗平到爛既新旺之外

金雞18樓
回復

Originally posted by 天使藍 at 2005-8-8 20:36:

金雞18樓

邊到黎
回復

回復

馮國威羸咗陳漢鈞5:2~
回復

Originally posted by 天使藍 at 2005-8-8 08:36 PM:

金雞18樓

環境如何架
回復