會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 小妖

NBA playoff 聯盟決賽討論區

又係活塞對馬刺
回復

天 籃 地 北 : 給 大 帝 的 一 封 信

Dear LeBron :
最 近 看 到 你 的 比 賽 , 勾 起 了 我 多 年 前 的 一 段 難 忘 回 憶 。 當 時 , 我 和 你 一 樣 , 在 東 岸 決 賽 上 面 對 宿 敵 ─ ─ 活 塞 。 作 為 一 個 過 來 人 , 我 的 經 歷 或 許 對 你 有 點 發 。 只 有 闖 過 底 特 律 這 一 關 , 你 才 能 真 正 具 備 成 為 王 者 的 條 件 。

活 塞 設 計 「 Jordan Rules 」
我當 年 面 對 的 活 塞 , 比 你 現 在 的 更 兇 上 百 倍 、 奸 狡 百 倍 。 他 們 採 用 激 起 對 手 情 緒 的 心理 戰 來 威 嚇 、 分 化 和 挑 釁 你 。 活 塞 球 員 會 不 停 推 撞 你 、 咒 罵 你 、 激 怒 你 , 使 你 失 去自 制 力 , 目 的 就 是 要 打 亂 你 的 整 體 作 戰 部 署 , 從 而 輕 易 征 服 你 和 你 的 球 隊 。
當 時 的 活 塞 練 戴 利 為 了 對 付 我 更 特 別 設 定 了 一 套 策 略 , 相 信 你 也 聽 聞 過 , 那 就 是 「 Jordan Rules 」 。 以 我 所 知 , 這 套 戰 術 是 每 當 我 取 得 球 後 , 他 們 便 會 用 盡 各 種 不 被 球 證 看見 的 小 動 作 , 如 拉 扯 、 推 撞 和 撕 抓 等 來 「 招 呼 」 我 。

保 持 冷 靜   堅 守 目 標
假如 我 強 行 上 籃 的 話 , 他 們 更 會 不 惜 一 切 粗 暴 地 撞 擊 我 , 甚 至 令 我 受 傷 亦 在 所 不 惜 。這 就 是 針 對 我 的 懲 罰 性 攻 擊 , 如 果 跌 入 他 們 的 圈 套 , 便 失 去 冷 靜 , 對 他 們 施 加 在 你身 上 的 卑 劣 行 為 還 以 顏 色 。
面 對 活 塞 曉 我 在 比 賽 中 如 何 保 持 冷 靜 , 任 何 情 況 下 堅 守 目 標 的 道 理 ; 尤 其 在 季 後 賽 , 一 個 錯誤 決 定 , 一 次 愚 蠢 行 為 , 都 可 能 「 一 子 錯 , 滿 盤 皆 落 索 」 。 不 要 學 太 陽 對 馬 刺 般 在場 內 場 外 針 鋒 相 對 , 不 要 與 球 證 爭 議 不 休 , 不 要 理 會 傳 媒 輿 論 說 三 道 四 。 你 在 球 場上 應 做 甚 麼 , 只 有 你 自 己 最 清 楚 ; 只 要 傾 力 而 戰 , 得 與 失 , 根 本 不 足 為 外 人 道 。
在東 岸 決 賽 第 2 戰 落 敗 後 , 我 很 欣 賞 你 那 番 說 話 : 「 我 們 不 是 輸 波 賴 地 硬 的 球 隊 。 我們 不 可 以 怨 天 尤 人 。 」 有 人 說 , 失 敗 比 勝 利 更 能 夠 看 清 楚 一 個 人 的 真 性 ; 就 如 91 年 東 岸 決 賽 , 我 們 以 直 落 4 場 擊 敗 活 塞 後 , 活 塞 球 員 於 我 們 面 前 莫 視 而 過 , 沒 有 祝賀 , 他 們 當 天 不 但 輸 了 比 賽 , 連 運 動 員 品 格 也 輸 掉 了 , 這 比 落 敗 更 可 悲 。
MJ ( 由 深 籃 代 筆 )
電 郵 : [email protected]
逢 星 期 二 、 四 見 報

回復

原帖由 Hakkinen 於 2007-5-28  10:03 PM 發表

最 近 看 到 你 的 比 賽 , 勾 起 了 我 多 年 前 的 一 段 難 忘 回 憶 。 當 時 , 我 和 你 一 樣 , 在 東 岸 決 賽 上 面 對 宿 敵 ─ ─ 活 塞 。 作 為 一 個  ...

回復

原帖由 Hakkinen 於 2007-5-29  02:03 PM 發表
MJ ( 由 深 籃 代 筆 )

回復

原帖由 Hakkinen 於 2007-5-29  02:03 PM 發表

最 近 看 到 你 的 比 賽 , 勾 起 了 我 多 年 前 的 一 段 難 忘 回 憶 。 當 時 , 我 和 你 一 樣 , 在 東 岸 決 賽 上 面 對 宿 敵 ─ ─ 活 塞 。 作 為 一 個  ...
回復

越來越接近大悶戰總決賽

馬刺對活塞

真好,可以全面投入offseason的trade同draft之中
回復

不如叫沉藍寫封信俾深藍啦
回復

今日希望活塞贏啦
回復

gino
回復

原帖由 hehe0114 於 2007-5-29  22:01 發表
gino

J.ROSE: I can't call him a flopper but he is a very good actor
回復

仲有3分鐘,騎士頂住丫
好驚你地班友仔在這些重要時刻做埋哂d膠野

Gibson大爆發
回復

4秒
CLE只係領先2分

跟住到大帝射FT
好彩第一個入到
冇炒哂兩個算俾面了
回復

馬刺fans的看法,真係膠都廢事畀﹗

你知唔知咩叫真小人,咩叫真男人?

http://www.roundballcity.com/blo ... 007/05/30/manu.aspx
回復

大帝關鍵時刻入哂2個FT
太感動了

追和2-2
回復

原帖由 Dioray 於 2007-5-30  11:11 AM 發表

http://www.roundballcity.com/blo ... 007/05/30/manu.aspx

有咩問題

你知唔知什麼是真球迷!?
回復

原帖由 Reina Tanaka 於 2007-5-30  11:14 AM 發表

有咩問題

你知唔知什麼是真球迷!?

你講得o岩﹗
回復

大射先生同RIP打得好D既時候RASHEED進攻方面又冇雙位數了
回復

原帖由 Dioray 於 2007-5-30  11:11 發表

http://www.roundballcity.com/blogs/eddie/archive/2007/05/30/manu.aspx

呢篇仲正 http://www.roundballcity.com/blo ... 7/05/28/107656.aspx
回復

Gibson頂左Hughes個正選位佢啦
回復

原帖由 Smithy 於 2007-5-30  11:44 AM 發表
Gibson頂左Hughes個正選位佢啦

Field Goals Rebounds   
  pos min fgm-a 3pm-a ftm-a off def tot ast pf st to bs pts
L.Hughes  G 16:25 1-6 0-0 0-0 0 2 2 1 1 0 0 0 2

果時用咩trade 番來ga
回復