會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 射手shooter

07 NBA DRAFT(結果#1)

原帖由 射手shooter 於 2007-6-29  05:03 PM 發表

睇太陽個款都係想trade up,結果冇隊落疊
想同山貓傾減磅,結果MJ選左幫勇士減

我諗為唔應該賣#24
#29及#59都合符預測所選,打足四年有經驗,只係得分天份唔夠高及手段唔夠多而已 ...

Tucker...不能得分的球員在太陽會上到場嗎
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  03:45 PM 發表

我見過有網站寫係SG,有網站寫係SF

總之係Walton果款
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-29  04:03 PM 發表
07選秀會小感

用出名疲軟,只得一技之長,個名又難讀的Wally Szczerbiak,加上新人Jeff Green及雙(不)能衛West,就可以換來全明星,個名超易讀的Ray Allen,可能係安治當上總管以來的最佳交易。波士頓下季擁有全東岸最具得分效率的外線組合;超音速則會聯同Portland組成聯盟的兩大幼兒園。更重要的是,PP會非常高興,不再想被交易;Jeff Green與萬眾期待的Durant會是一個怎樣的組合?是Jeff Green改打SG,定Durant充當速度型PF?仍然是一個謎。

易建聯第六位被選中,是意料之中還是意料之外?作為一個未顯示出實力的新秀,有否膽量拒絕報到?交易對雙方應該都有好處,因為公鹿需要的,易建聯也沒有;易建聯有的,公鹿的鋒線已經夠了。不過半小時後,易建聯去邊隊已經WFC,因為湖人選中了孫悅﹗洛杉磯、荷里活、美國最大華人圈之一、全美三大市場之一……OMG﹗湖人可以買多幾多件球衣?碧咸會和孫悅合作拍電影嗎?有時原來次輪選秀可能較首輪更幸福啊﹗

不是太多人留意76人的選秀,事實上Thaddeus Young是今屆選秀會中最強的得分手之一,他與小AI一攻一守的組合,可能會成為76人復興的關鍵。而球隊最需要的內線,亦有7呎長人Jason Smith補充。費城今年的選秀,未必是最好,但卻是最合理的選擇。

之前已經讚揚過MJ在J.Rich的交易上決斷英明。陣中已經一大班幼齒的山貓,實在不大需要多一個新秀來培養。J.Rich的爆發力及外線會是山貓下季第一得分點。這次交易亦減低與G. Wallce續約的迫切性,山貓大可看準價碼再決定下一步動作。

木狼的決定仍然令人摸不著頭腦,球隊最需要切入型球員或籃板手,可惜Brewer兩者也不是。他是好球員,有潛質成為Prince一類的防守大鎖,但卻滿足不了KG的需要。現只希望球隊可以在戰術上作出平衡,或者幻想KG加上Brewer可以組成西區防守力最強的鋒線。

Noah的加入會令公牛成為總決賽熱門?上年大班加入,又選中Tyrus Thomas大家已經這樣說。Noah無異是Paxon最喜歡的一類球員,球風紮實,彈跳力及體能驚人,熱愛籃球,但(暫時)仍然不能提供球隊最需要的低位能力。樂觀的話,Noah可以為這支乖孩子部隊注入熱情和動力;悲觀的話,公牛只是在屯積類型相似的球員而已。

我唔贊成West係雙不能衛,但比起換下年可能opt out的KG同Matrix,Ray Allen係更佳選擇

MJ今次交易應該穩賺不賠
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  06:17 PM 發表

................
我係咪應該話好彩當年姚明選透時係HOU拿1st pick............

易團隊其實 = 費根+父母+姚團隊其中一人

不過, 暫時口風是會去Bucks 組成(偽)亞洲雙塔
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  02:33 PM 發表

Nets唔好發癲丫

揀左Sean Williams
Jason Collins係時侯
回復

原帖由 Eggio 於 2007-6-29  06:52 PM 發表

總之係Walton果款

Sun Yue 是絕對需要調教的, 雖然無人知道呢一年係 ABA 搞成點
回復

原帖由 Eggio 於 2007-6-29  07:01 PM 發表

揀左Sean Williams
Jason Collins係時侯

加盟jazz

組成7呎twins 組合
回復

原帖由 Eggio 於 2007-6-29  18:50 發表

Tucker...不能得分的球員在太陽會上到場嗎

佢肯喪跑喪走就得,達到我的目標
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  18:26 發表

我諗公鹿會再同班x街團隊斟斟
斟唔掂就睇下會唔會trade還是一拍兩散

要Jones定Banks?
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2007-6-29  07:03 PM 發表

Sun Yue 是絕對需要調教的, 雖然無人知道呢一年係 ABA 搞成點

我絕對覺得佢加入湖人係福氣
回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-29  07:06 PM 發表

MoMo+Yi=kobe
回復

原帖由 小妖 於 2007-6-29  07:04 PM 發表

加盟jazz

佢兄弟都就冇位企了...
回復

原帖由 小妖 於 2007-6-29  07:04 PM 發表

加盟jazz

Jazz不需要一個只得打10分鐘實力但收6M一年既人
回復

原帖由 小妖 於 2007-6-29  07:08 PM 發表

MoMo+Yi=kobe

中國萬歲
回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-29  07:06 PM 發表

要Barbosa
回復

原帖由 Eggio 於 2007-6-29  07:07 PM 發表

我絕對覺得佢加入湖人係福氣

湖人未必亂揀, 因為傳聞奧神係 ABA 主場在 LA 時候, 已經多次觀察

當然, 對孫悅而言, 的確是好得不能再好的選擇
回復

原帖由 Eggio 於 2007-6-29  07:10 PM 發表

中國萬歲

期待下季OJ Mayo 加入 Lakers
回復

請問大家對 Noah 入 Bulls 的感想
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2007-6-29  07:11 PM 發表

湖人未必亂揀, 因為傳聞奧神係 ABA 主場在 LA 時候, 已經多次觀察

當然, 對孫悅而言, 的確是好得不能再好的選擇

Yahoo話佢有同湖人管理層交流過...
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2007-6-29  07:12 PM 發表
請問大家對 Noah 入 Bulls 的感想

取代大Ben...
回復