會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 射手shooter

07 NBA DRAFT(結果#1)

原帖由 講野無point的人 於 2007-6-29  03:43 PM 發表
孫悅係SF?!

我見過有網站寫係SG,有網站寫係SF
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  02:32 PM 發表

我都想問下孫悅究竟係乜料

因為我一向認為中國d guard爛到離哂譜

刻板印象

不過又係
以往睇落
出都去大賽
不少護波都有困難
要佢地空哂射波都得...

孫悅起碼冇咁問題
有穩陣的基本功
但作為一個控衛
靈氣同應變能力都不足
睇世錦賽對著歐美的對手緊迫
好像冇咩計
回復

原帖由 李喂凸 於 2007-6-29  03:42 PM 發表
安吉一路比人話白痴
但敢博
呢二個雙槍將都是有領袖力同鬥心,幾岩湊班細路

太陽不賣的那個選秀
點解唔簡個高佬

易幕後班人太囂張
安份在公鹿打啦 ...

安豬個trade我最初以為Wally份約下季完
點知原來仲有2年,咁都算係咁
反正Sonics係擺明要等多2,3季

大陸係咁麻煩
多華人住這個point真的這麼重要嗎
係東岸打乜好囉
回復

原帖由 李喂凸 於 2007-6-29  03:47 PM 發表

刻板印象

不過又係
以往睇落
出都去大賽
不少護波都有困難
要佢地空哂射波都得...

孫悅起碼冇咁問題
有穩陣的基本功
但作為一個控衛
靈氣同應變能力都不足
睇世錦賽對著歐美的對手緊迫
好像 ...

我承認係偏見
一齊都起源自某年亞運決賽,中國VS南韓
到第4節中段中國贏緊十幾分,諗住贏硬
點知南韓一打全場緊迫,中國堆guard竟然連帶個波過半場都唔掂
backcourt,TO乜都出齊
睇到我眼都突埋
內線幾勁都冇用啦
回復

07選秀會小感

用出名疲軟,只得一技之長,個名又難讀的Wally Szczerbiak,加上新人Jeff Green及雙(不)能衛West,就可以換來全明星,個名超易讀的Ray Allen,可能係安治當上總管以來的最佳交易。波士頓下季擁有全東岸最具得分效率的外線組合;超音速則會聯同Portland組成聯盟的兩大幼兒園。更重要的是,PP會非常高興,不再想被交易;Jeff Green與萬眾期待的Durant會是一個怎樣的組合?是Jeff Green改打SG,定Durant充當速度型PF?仍然是一個謎。

易建聯第六位被選中,是意料之中還是意料之外?作為一個未顯示出實力的新秀,有否膽量拒絕報到?交易對雙方應該都有好處,因為公鹿需要的,易建聯也沒有;易建聯有的,公鹿的鋒線已經夠了。不過半小時後,易建聯去邊隊已經WFC,因為湖人選中了孫悅﹗洛杉磯、荷里活、美國最大華人圈之一、全美三大市場之一……OMG﹗湖人可以買多幾多件球衣?碧咸會和孫悅合作拍電影嗎?有時原來次輪選秀可能較首輪更幸福啊﹗

不是太多人留意76人的選秀,事實上Thaddeus Young是今屆選秀會中最強的得分手之一,他與小AI一攻一守的組合,可能會成為76人復興的關鍵。而球隊最需要的內線,亦有7呎長人Jason Smith補充。費城今年的選秀,未必是最好,但卻是最合理的選擇。

之前已經讚揚過MJ在J.Rich的交易上決斷英明。陣中已經一大班幼齒的山貓,實在不大需要多一個新秀來培養。J.Rich的爆發力及外線會是山貓下季第一得分點。這次交易亦減低與G. Wallce續約的迫切性,山貓大可看準價碼再決定下一步動作。

木狼的決定仍然令人摸不著頭腦,球隊最需要切入型球員或籃板手,可惜Brewer兩者也不是。他是好球員,有潛質成為Prince一類的防守大鎖,但卻滿足不了KG的需要。現只希望球隊可以在戰術上作出平衡,或者幻想KG加上Brewer可以組成西區防守力最強的鋒線。

Noah的加入會令公牛成為總決賽熱門?上年大班加入,又選中Tyrus Thomas大家已經這樣說。Noah無異是Paxon最喜歡的一類球員,球風紮實,彈跳力及體能驚人,熱愛籃球,但(暫時)仍然不能提供球隊最需要的低位能力。樂觀的話,Noah可以為這支乖孩子部隊注入熱情和動力;悲觀的話,公牛只是在屯積類型相似的球員而已。
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-29  04:03 PM 發表
07選秀會小感

用出名疲軟,只得一技之長,個名又難讀的Wally Szczerbiak,加上新人Jeff Green及雙(不)能衛West,就可以換來全明星,個名超易讀的Ray Allen,可能係安治當上總管以來的最佳交易。波士頓下季擁有全東岸最具得分效率的外線組合;超音速則會聯同Portland組成聯盟的兩大幼兒園。更重要的是,PP會非常高興,不再想被交易;Jeff Green與萬眾期待的Durant會是一個怎樣的組合?是Jeff Green改打SG,定Durant充當速度型PF?仍然是一個謎。

易建聯第六位被選中,是意料之中還是意料之外?作為一個未顯示出實力的新秀,有否膽量拒絕報到?交易對雙方應該都有好處,因為公鹿需要的,易建聯也沒有;易建聯有的,公鹿的鋒線已經夠了。不過半小時後,易建聯去邊隊已經WFC,因為湖人選中了孫悅﹗洛杉磯、荷里活、美國最大華人圈之一、全美三大市場之一……OMG﹗湖人可以買多幾多件球衣?碧咸會和孫悅合作拍電影嗎?有時原來次輪選秀可能較首輪更幸福啊﹗

不是太多人留意76人的選秀,事實上Thaddeus Young是今屆選秀會中最強的得分手之一,他與小AI一攻一守的組合,可能會成為76人復興的關鍵。而球隊最需要的內線,亦有7呎長人Jason Smith補充。費城今年的選秀,未必是最好,但卻是最合理的選擇。

絕不認同

佢只係選黎賣衫 , 拍電影 ?

小AI的防守根本不值一提...
回復

原帖由 Panho17 於 2007-6-29  04:15 PM 發表

絕不認同

佢只係選黎賣衫 , 拍電影 ?

小AI的防守根本不值一提...

純個人觀感,不喜之處,敬請原諒。

老實講,真係未睇過孫悅打波,易建聯反而睇過下片。這段感想,純屬一偏之見。如果大家有唔同意,一起討論下好了。
回復

此外,拍電影只是玩笑(我知唔係咁好笑),只係為左突顯孫悅在大市場的受注目程度,碧咸下季都未必會拍電影啦﹗
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-29  04:03 PM 發表
07選秀會小感

用出名疲軟,只得一技之長,個名又難讀的Wally Szczerbiak,加上新人Jeff Green及雙(不)能衛West,就可以換來全明星,個名超易讀的Ray Allen,可能係安治當上總管以來的最佳交易。波士頓下季擁有全東岸最具得分效 ...

1.Celtics和Sonics的trade也算是各取所需吧
基本上Sonics和拓荒者一樣,擺明放眼n季後,Allen都三十有多,趁現在仲有價拿拿臨賣都係正常

2.Bucks冇測試過Yi竟然都敢選佢,其實都幾勇

3.我不太明白為甚麼選親中國球員就係「巿場考慮」
(雖然我也不能完全否定這個可能性 )
Lakers PG唔勁,在第二輪選返個潛力股+身高6-9的PG我覺得都合理
而且Jackson都有用高PG的前科
回復

有關小AI的防守,可能係OVERRATED,但佢既全能卻是無可否認,而佢得分能力的不足,應該可以在YOUNG身上得到補充。
回復

6呎9打PG...是優勢還是劣勢?
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-29  04:40 PM 發表

純個人觀感,不喜之處,敬請原諒。

老實講,真係未睇過孫悅打波,易建聯反而睇過下片。這段感想,純屬一偏之見。如果大家有唔同意,一起討論下好了。 ...

老實講我都覺得家陣孫悅心情應該仲好過易健聯
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  04:42 PM 發表

1.Celtics和Sonics的trade也算是各取所需吧
基本上Sonics和拓荒者一樣,擺明放眼n季後,Allen都三十有多,趁現在仲有價拿拿臨賣都係正常

2.Bucks冇測試過Yi竟然都敢選佢,其實都幾勇

3 ...

所謂小感,其實就係第一時間湧現的感覺。我都希望孫悅在湖人打出名堂,就好似姚在火箭一樣。但無可否認,一個未知能否入選的新秀,突然被大市場球隊揀中,的確會引來總總的聯想。更無可否認的是,以LA的華人數目,孫悅可以帶來更大的市場效益。無論佢既實力如何,能為球隊增加收入及在華人市場的注目度,是肯定的事。
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  04:44 PM 發表

老實講我都覺得家陣孫悅心情應該仲好過易健聯

其實我最想講就係呢一點。易最大的問題,就係過於托大,好多地方都唔肯去試訓,有點玩出火的感覺。
回復

原帖由 講野無point的人 於 2007-6-29  04:43 PM 發表
6呎9打PG...是優勢還是劣勢?

我只知佢...跑得唔快,又唔大隻...
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-29  04:47 PM 發表

所謂小感,其實就係第一時間湧現的感覺。我都希望孫悅在湖人打出名堂,就好似姚在火箭一樣。但無可否認,一個未知能否入選的新秀,突然被大市場球隊揀中,的確會引來總總的聯想。更無可否認的是,以LA的華人數目,孫悅可以帶來更 ...

第二輪大家也是賭潛力

不過我只是覺得....如果連我們也這麼看孫悅的話,實在太悲哀了
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  04:42 PM 發表

Bucks冇測試過Yi竟然都敢選佢,其實都幾勇  

Bucks見Mike Conley比人選左...唔知選咩先pick Yi ... 睇下遲d有冇球隊想trade...
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-29  04:48 PM 發表

其實我最想講就係呢一點。易最大的問題,就係過於托大,好多地方都唔肯去試訓,有點玩出火的感覺。

孫悅被湖人選走正好是對他的諷刺

不過我個人偏向認為那是他背後的爛團隊的主意
當年姚明又是這樣
每次總有一堆人在球員身邊阻住哂
回復

其實一個新人能否成功,球會的培養係一個好關鍵的因素。以KG為例,好早佢就被確立是球隊的重心,因而被重點培養,才有今天的成就。尤其係中國球員,要在一個言語不通,文化不同的地方生活,就更加困難。所以球會有沒有完善的培訓計劃,幾乎和他本身的資質及努力一樣重要。
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-29  04:59 PM 發表

孫悅被湖人選走正好是對他的諷刺

不過我個人偏向認為那是他背後的爛團隊的主意
當年姚明又是這樣
每次總有一堆人在球員身邊阻住哂 ...

咁佢第時有價值時,呢班人先可以揸乾佢。

姚明有一半的收入,要上繳中國籃協
回復