|
樓主 |
發表於 2007-4-4 18:01:41
|
顯示全部樓層
De Eredivisie: een bont gezelschap
Geschreven door Matthijs van Laar op dinsdag, 3 april om 15:52
De Nederlandse eredivisie bestaat uit een bont gezelschap van spelers met verschillende nationaliteiten. Na de invoering van het Bosman-arrest een dikke tien jaar geleden, is de internationale invloed op de vaderlandse titelstrijd almaar groter en groter geworden.
Nederlandse topclubs die aan willen klampen bij de elite van het Europese voetbal, zijn vaak genoodzaakt het spelersmateriaal uit verre oorden te importeren. Simpelweg omdat de vereiste kwaliteit in de eigen jeugdopleiding vaak niet voorhanden is, en de aanwas bij de kleinere clubs niet afdoende is om aan de vraag naar kwaliteit van de nationale top te kunnen voldoen.
Zo boekt PSV al jaar in jaar uit successen op Europees vlak, met een elftal dat gespekt is met balvirtuozen uit exotische oorden, of ijskoude Scandinavische toppers. Voetbalzone ging op onderzoek uit, en vroeg zich af wat nou de precieze invloed is van de huidige internationalisering in het voetbal op de selecties in de eredivisie.
Om te beginnen met wat algemene statistieken. In totaal staan er 443 spelers onder contract bij de 18 clubs in de hoogste afdeling. Hiervan beschikken er 264 over de Nederlandse nationaliteit. Een kleine zestig procent. Het aantal buitenlanders dat wekelijks te bezichtigen is op de groene velden staat op 179. Een logische veertig procent. Bijna de helft van alle voetballers in Nederland is dus niet van Nederlandse komaf.
Wanneer we het per club gaan bekijken, zien we dat het vreemdelingenlegioen bij PSV het grootst is. De huidige landskampioen herbergt 15 verschillende nationaliteiten in de selectie. Vier Brazilianen, een Belg, een Tunesier, een Mexicaan, een Ghanees, een Ivoriaan, een Ecuadoriaan, een Peruaan, een Chinees, negen Nederlanders, een Fin, een Hongaar, een Australiër, een Portugees en een Amerikaan completeren de ploeg van trainer Ronald Koeman. Van alle spelers in de selectie bij de Eindhovenaren (26), is dan ook slechts 35 procent Nederlands.
Excelsior doet het met het grootste aandeel Nederlandse voetballers. De selectie van trainer Ton Lokhoff kent 23 spelers, waarvan er 20 (87 procent) Nederlands zijn. Slechts 1 Belg (Daniël Guijo Velasco), 1 Ghanees (Christian Gyan) en 1 Tsjech (Jarda Simr) maken deel uit van het keurcorps van de Kralingers.
Feyenoord en Ajax, beiden deel uitmakend van de traditionele top drie samen met het eerder genoemde PSV, doen het met respectievelijk negen en acht verschillende nationaliteiten. Bij de Rotterdammers zijn 12 van de 25 selectiespelers uit het buitenland afkomstig. Bij Ajax zijn dit er 10 van de 25.
Verder is ook de rol van Heerenveen opvallend. De ploeg beschikt na PSV over het grootste scala aan niet-Nederlandse spelers. Spelers uit dertien verschillende landen moet trainer Gertjan Verbeek dagelijks in goede saamhorigheid zien te begeleiden. Van die dertien verschillende landen zijn de meeste spelers, zoals verwacht mocht worden, afkomstig uit Scandinavië. Drie uit Zweden, drie uit Denemarken, één uit Finland en één uit Noorwegen. Ook staan er nog tien Nederlanders onder contract in Heerenveen, 38 procent van het totaal van de 26 contractspelers.
Op de stelling of de Nederlandse clubs het liefst dicht bij huis zoeken, kon geen eenduidig antwoord worden gevonden. Van de ene kant lijkt dit wel op te gaan, gezien het grote aandeel Belgen in de eredivisie. Onze zuiderburen leveren 41 spelers, bijna een kwart van het totaal aan buitenlanders. De meesten hiervan staan bij Roda JC onder contract. De Limburgers zouden, wanneer zij dit willen, wekelijks met 7 Belgen kunnen starten.
Naast de Belgen zijn ook de Denen en de Brazilianen goed vertegenwoordigt in de eredivisie. Beide landen leveren tien spelers. Servië bezet plaats drie met acht, terwijl Zweden en Ghana met beide zeven spelers ook een redelijk aandeel hebben in het vreemdelingenlegioen dat de eredivisie rijk is. Marokko staat op zes, waarvan overigens een deel ook over de dubbele nationaliteit beschikt (Nederlands en Marokkaans). Canada, Finland, Hongarije, Australië en Spanje hebben allen vijf spelers rondlopen in Nederland.
Hieronder vind je alle statistieken op een rijtje.
Afkomst buitenlanders in eredivisie Nationaliteiten per club*
België: 41
Brazilië: 10
Denemarken: 10
Servië: 8
Ghana: 7
Zweden: 7
Marokko: 6
Australië: 5
Canada: 5
Finland: 5
Hongarije: 5
Spanje: 5
Duitsland: 3
Ecuador: 3
Frankrijk: 3
Griekenland: 3
Nigeria: 3
Noorwegen: 3
Tsjechië: 3
Verenigde Staten: 2
China: 2
Estland: 2
Ijsland: 2
Ivoorkust: 2
Kroatië: 2
Portugal: 2
Roemenië: 2
Rusland: 2
Sierra Leone: 2
Tunesië: 2
Uruguay: 2
Zwitserland: 2
Algerije: 1
Armenië: 1
Burundi: 1
Chili: 1
Egypte: 1
Engeland: 1
Georgië: 1
Italië: 1
Mexico: 1
Nieuw-Zeeland: 1
Oekraïne: 1
Oostenrijk: 1
Paraguay: 1
Peru: 1
Polen: 1
Suriname: 1
Trinidad & Tobago: 1
Zuid-Afrika: 1
PSV (26/9): 15 nationaliteiten
Heerenveen (26/10): 13
Heracles (21/8): 10
ADO (31/19): 10
Feyenoord (25/13): 9
Willem II (28/16): 9
Ajax (25/15): 8
Roda (22/9): 8
Groningen (22/14): 8
NEC (20/13): 8
Vitesse (27/16): 8
RKC (27/15): 8
AZ (24/16): 7
FC Utrecht (24/16): 7
Twente (24/17): 6
Sparta (25/19): 6
NAC (23/19): 5
Excelsior (23/20): 4
* = tussen haakjes staan het aantal selectiespelers en het aantal Nederlanders vermeld (selectiespelers/NL). |
|