會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: JohnTerry

我的領隊人生

原帖由 AirKID 於 2006-2-16  10:01 PM 發表

仲有兩兄弟對鬥
你眼望我眼都可以望一兩回

禁搞發2000post都完唔到個故
回復

識多幾個遲早晚晚唔使訓
回復

我的領隊人生特別篇(2)之Boxing Day Special—非南組榜首大戰(中)

"好!下半場大家要努力呀!" 我半場係休息室鼓勵大家.........

"係!" 呼見到大家咁精神我都安樂哂,頭先個半場真係苦戰,而家諗番個心都跳緊............

開賽兩分鐘就俾人一個機會了,韋拿左路傳中俾積臣頂到,好在球波出左界,基斯似乎開賽初段仲未熟習到,似終佢一段時間冇比賽過,連哥連都開始有d擔心..........

"領隊,睇黎用基斯呢個決定都係唔適當........."

"睇定d先啦......." 我仍然對佢有信心,最重要係我見到佢今次心境平靜左,唔係上次咁暴燥......

不過估唔到問題再次出現,今次克捷臣走黎左路同韋拿拍擋,雖然有基斯同巴列特兩人在防守,不過克捷臣果然老路縱橫,俾一個妙傳俾韋拿,突破哂兩人@@。韋拿左路傳中,積臣起跳一頂入網。上半場10分鐘,我地先落後一球............

我地太過睇重韋拿了,忽略左對其它球員既防務,呢位克捷臣雖然唔顯眼,不過威力絕對可以同韋拿相提並論。

雖然咁快落後一球,不過似乎時間尚早,所以我叫球員先冷靜做好防守,然後再等機會。呢個戰術睇黎非常有效,果然封殺了Weymouth既機會,而且最令我值得欣慰的是基斯已經可以睇緊韋拿了。上次佢面對韋拿係唔係都即刻落腳所以好容易俾人過到,今次佢識得睇準黎作出攔截,佢既威脅自然減低了...

"好!我地漸漸取得形勢了,相信不久後一定有收獲。"

終於到28分鐘,我地製造第一個攻勢,麥克史密夫左路發難,推過佩斯亞然後即刻黎個射門,可惜斜出...............真係可惜,不過機會開始有了.............

終於到34分鐘,劇情出現轉變了,今次攻勢由格蘭策動,長傳俾尼高斯拎到,佢即刻俾個直線羅賓遜,咁岩平牌冇越位,羅賓遜殺入禁區,對過李爾巴列特送入空門,順利板平。"好波保羅!" 呢球對我地好重要,可以係半場前起碼追平。

我特別叫球隊壓上d,希望直頭可以得到領先,不過我呢個決定係40分鐘出現反效果,華尼係中路截到湯美利臣控球,即刻長傳佩斯亞打反擊。佩斯亞右路傳中,積臣又頂到@@,今次高出。積臣既高空優勢真係好恐怖,搵個超過一米九既人去同佢頂都唔得。唉呀睇黎半場要諗下點做先得...........

不過係我仲擔憂緊既時候,我方正準備半場最後一次攻勢。45分鐘,我地係離門29碼得到一個自由球,慣例由格蘭負責,呢球將極可能係半場最後一個攻勢,所以唔少球員都走入禁區準備機會,當中根寧咸自然係對方目標之一。但估唔到格蘭決定直接射門,而且皮球仲直入死角。我地成功反超前!"GREAT!" 我係第一次領先Weymouth的!心情特別興奮!球證係呢球入完後即刻完左半場了,上半場我地領先一球,雖然上半場經壓唔少風險,不過總算領先了............

"領隊,我地似終睇唔住積臣,就咁落去下半場好大件事架喎...."

"咁又係,不過講真我地而家都冇辦法解決........."

哥連無言了,的確連根寧咸都攪佢唔掂係呢隊波好難搵第二個得...............

"而家基斯釘韋拿幾成功,既然係咁我地下半場盡量進攻吧,爭取多d入球....."

結果我下令下半場開始盡量進取,嘗試搵第三球......

當半場完返到後備席,見到加利係度同助教準備緊半場戰略,我真係好有興趣知道佢地下半場會用咩策略..........

下半場開始,我地既策略出乎意料地即時得到成效,48分鐘,韋拿係左路想壓落低線,可惜基斯一直緊纏,幾經一輪角力基斯終於搶到韋拿既控波,前者即刻大腳踢前,保羅羅賓遜即時勁射,25碼直飛入網!3比1!

"好野呀!" 我忍唔住高呼大聲,有兩球領先優勢,不過叫得最大聲既唔係我,係基斯。佢今次順利清脆搶到韋拿既波兼策動反擊成功。

"點......點會......." 加利手上的筆記簿直頭跌左落地,相信呢球絕對打破了佢既保署。

"好!我地要繼續保持呢個勝局!"

只見身旁既韋拿望住基斯,若有所思地笑了笑。

領先三比一後,我決定穩固防守,誓要保持呢兩球領先戰局。果然之後Weymouth既攻勢少左好多,佢地大部份攻門都黎自遠射,好少搵到機會入禁區。守到75分鐘,仲有15分鐘完場,我開始有點兒放心了...........

我亦換入麥臣同曉士,希望加強前場壓力同中場搶截......

係呢個時候,係我地後防右面,韋拿正被基斯睇死,佢已經接近成個半場冇表現過..........

"基斯,你終於明白了。" 突然韋拿向基斯一言。

"咩話?"

"仲記唔記得以前我地中一時係校際比賽果場對決?" 韋拿開始回憶起往事.......

"呀!我記得,果次係我地第一次碰頭........"

"我記得果時你成日自以為自已聰明,唔會輸俾任何人,結果係果場慘敗俾我之後你好唔甘心係度發脾氣........."

"呀!果時我仲細嘛..........."

"哈哈哈,唔係只係細先係咁,之後幾次我地對決你都係不斷落腳截我,只係諗住要係我身上搶到波,我記得學校老師果時都鬧過你........."

"呢d係好來之前既事啦!"

"係咩?不過就算之前我地對決果場你都係一樣................."

"呃..........." 基斯突然無法回應,的確佢講得岩...........

韋拿突然笑一聲.........." 其實雖然話大家係敵人,不過點講都係同學,所以我地其實都希望你可以成長,相信費利都係咁睇......." 的確費利係其中一個最開心見到基斯回歸的人..........

"所以見到你今場表現加埋頭先搶到我既波,我好開心........."

"韋拿......................." 基斯突然有點感動,估唔到佢一直以黎既宿敵會對佢咁講野......

"不過.........." 突然韋拿衝上前面," 做職業球員都要注意集中比賽過程....." 原來韋拿趁基斯鬆懈後衝前接應卡尼傳波..........

"咩話!?" 基斯發現自已失位時已太遲了,韋拿直入禁區,窄角位一射直入網仔!Weymouth追成接近紀錄.............

"激氣呀基斯你做咩......." 坐係後備席既我完全唔知道佢地兩人搞咩的.........

只見基斯呆了一下,突然見到韋拿走過黎..."剩餘時間我地痛痛快快決戰一場吧!"

"好!"基斯將之前被騙的事都忘了.............

真係服左你啦基斯,而家仲有大約十分鐘,應該攻定唔攻好呢?如果攻可能會出事,唔攻既又好似太過被動。

我見到Weymouth準備換前鋒韋比入黎搏埋最尾果段............

to be continued......
回復

咁似足小拜仁對漢堡史奈達個段既
回復

" 做職業球員都要注意集中比賽過程....."

咁狗
回復

原帖由 AirKID 於 2006-2-17  02:07 AM 發表
咁似足小拜仁對漢堡史奈達個段既
卡魯治俾史奈達昆左返中場鬥走
回復

原帖由 Smithy 於 2006-2-17  08:29 AM 發表
卡魯治俾史奈達昆左返中場鬥走

比人快放
回復

原帖由 灰袍聖徒 於 2006-2-17  09:33 AM 發表

比人快放
照劇情發展韋拿應該會半場抽入
回復

唔通佢setGK做FK taker!?
回復

咁狗都得...傾計傾到唔記得場波...擺明傾av啦
回復

我的領隊人生特別篇(2)之Boxing Day Special—非南組榜首大戰(下)

"喂!頂住呀!" 之後果五分鐘Weymouth攻勢數之不盡,我方承受極大壓力。剩係積臣都試過兩次攻門,呢個情況可能同韋拿突然生猛左有關,係射入波後佢即刻回勇,不過基斯都冇認輸,用盡全力緊纏。佢地兩個既對決突成今場既壓軸焦點.....................

"你果然唔同左,有料左呀基斯.........."

"你都係一樣............"

雖然呢場對決好精彩,不過我睇落基斯開始有d頂唔住啦,始終佢打左成場體力不繼好正常,所以決定換埋韋特入黎幫基斯手...............

時間一分一分過去,法定時間已接近結束,此時第四球證舉起電子板,補時三分鐘........

"仲有三分鐘,冇時間啦........." 韋拿係左路控球,不過面前有基斯既攔路,睇黎佢開始急啦

"哼!我唔會俾機會你射門既!"

"唯有試下呢指啦!" 只見韋拿突然帶球高速衝向基斯.......

"咩話?" 唔通佢想硬碰?唔會,照計身型基斯應該比韋拿優勝.......

"哼!即管黎啦!我一定截到你!" 見到基斯都上去準備攔截....

"趁而家啦...." 突然韋拿黎個轉身,變成背向基斯,個波比韋拿既身體擋住....

基斯頓時感到錯愕,不過最令佢震驚既係後面,韋拿用左腳將波踢高,成個波係高空過左基斯然後佢再走前接應番個波,非常漂亮地推過了...............

"呢......呢招咁犀利既......." 唔單止基斯,在場所有球迷都為佢呢下轉身為之震驚。不過韋拿並冇心情理會別人對佢既欣賞,而家佢冇人看管之下直入禁區,處於一個非常有利既位置。

"射入佢!" 韋拿即刻順勢勁射.......

"咩話!?" 點知竟然有個球員截住了個波........

"韋......韋特........"

"哼!唔好唔記得你既對手仲有我!" 原來韋特及時補位救左我地一命!

"上呀!麥臣!" 韋特即時大腳傳俾前場既麥臣,Weymouth後場只個包特一個中堅.........

麥臣即刻帶球直推入禁區,包特面對佢明顯感到吃力........

"切!激氣............"

"哼!你想凍結我,再過多幾年先啦!" 麥臣突然一下假身就擺脫左包特。佢果然有曾代表過英格蘭國家隊既實力,呢下假身功架十足.....

麥臣面對龍門輕易蕩入,呢球波正式宣布我地勝利了!我係同後備席同職員互相擁抱,興祝呢場重要勝利。

球證都費時阻住我地興祝了,所以係入完呢球後即刻宣布比賽結束。我地終於成功擊敗宿敵Weymouth!

我即刻衝左出球場同球員們興祝.........

基斯成個人訓左係場上,一邊休息著已生心疲勞的身體、一邊欣賞著球迷對佢既歡呼聲.....

"基斯!"

"韋拿?" 見到韋拿伸手想扶起基斯,基斯即刻接過手........

"今次係我輸了,你贏得好精彩........"

"韋拿......."

"下次有機會我地再對碰過!"

"好!"

而同球員興祝完既我,亦不忘去搵加利握個手........

"加利........"

"丹尼爾,恭喜你贏了!你完全表現出作為冠軍既實力..."

"下冷我一定唔會再輸!"

"我都係!"

雖然呢場係大戰,不過唔似得其它大戰般經常出現火爆場面,整個球場都有種和諧氣氛..........呢場比賽唔只係一場"六分賽"咁簡單,仲令雙方友誼更加穩固.............

賽後可以開開心心搞聖誕派對了^^~~~~~~~~~~~

最終我地成功奪得勝利,同Weymouth距離擴大至四分。

Maidenhead(4-4-2): Harrison; Kersey, Dawson, Cunningham, Burton; Barnett, Grant, Tomlinson, Smyth(Hughes 67"); Nicholls(Merson 67"), Robinson(White 86")

Weymouth(3-4-3): Lee-Barnett; Waterman, Bound, O"Brien; Purser(Eribenne 65"), Hutchison, Carey(Webb 81"), Weeler; Barnard, Jackson, Varney

Final Score: Maidenhead 4-2 Weymouth
MoM: Paul Robinson

我的領隊人生特別篇(2)之Boxing Day Special—非南組榜首大戰 完

to be continued......
回復

韋拿識辛坦拿轉身
回復

原帖由 Smithy 於 2006-2-18  02:43 AM 發表
韋拿識辛坦拿轉身

o甘既球員都踢非南
回復

原帖由 銀公主 於 2006-2-18  09:26 AM 發表

o甘既球員都踢非南
打西甲啦去
回復

原帖由 銀公主 於 2006-2-18  09:26 AM 發表

o甘既球員都踢非南

所以去左利物浦
回復

原帖由 Smithy 於 2006-2-18  09:31 AM 發表
打西甲啦去

皇馬應該..買佢啦...
回復

好似愈黎愈唔跟隻game咁既
定係你真係見到佢出呢招
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2006-2-18  02:03 PM 發表
好似愈黎愈唔跟隻game咁既
定係你真係見到佢出呢招

根本就似足少
回復

原帖由 Smithy 於 2006-2-18  09:31 AM 發表
打西甲啦去

國家隊正選都有佢份啦
回復

原帖由 rob_van_dam 於 2006-2-18  02:33 PM 發表

根本就似足少

咁就大鑊,一場比賽可能要50頁
回復