會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: JohnTerry

我的領隊人生

開始足小式回憶了

回復

開始悶啦
回復

加油啦 唔好咁快停手
回復

NOTICE

Well, I have got a fever so I think I can't update the new chapter in this few days.

Also because the HKCEE exam is coming, my parents try to call me to study more now, so I think I can only update very slow until the exam ended.But I will still try as fast as we can.

Sorry to all.
回復

原帖由 JohnTerry 於 2006-2-23  12:25 PM 發表
Well, I have got a fever so I think I can't update the new chapter in this few days.

Also because the HKCEE exam is coming, my parents try to call me to study more now, so I think I can only upd ...

唔緊要...我地會等你...你要努力呀....等緊你d甜故../我地會努力推呢個post
回復

考試要緊...加油~慢慢等你的故
回復

take care

身子同學業要緊

等你
回復

幾時都等你
回復

呢個Topic 會唔會成為第一個 作故版 爆 2000 post 既Topic ?!
回復

原帖由 阿爆 於 2006-2-25  10:26 AM 發表
呢個Topic 會唔會成為第一個 作故版 爆 2000 post 既Topic ?!
爭好遠喎..
回復

原帖由 Smithy 於 2006-2-25  10:34 AM 發表
爭好遠喎..

我地吹多兩野就得啦.
回復

Support
回復

原帖由 ~~Miguel~~ 於 2006-2-25  02:38 PM 發表

我地吹多兩野就得啦.
廿頁都未到,幾時先吹得爆
回復

我的領隊人生特別篇(3)之真假喜鴶大戰—保羅羅賓遜 火拼 舒利亞

1998年8月27日
"號外呀!號外呀!" 係預備組既訓練場上,一個希臘人正用佢不流利既英語號召大家去中圈,呢個人剛剛加盟,球會話由於佢需要時間適應環境,所以要留係預備組一個月操練。不過講真,係度冇乜邊個覺得佢唔適應..................

"領隊被炒!係真唔係呀?" 眾球員聽到呢位"光頭希臘人"既說話後感到非常震驚.......

"珍珠都冇咁真呀!我頭先聽到架......."

就係眾球員談論緊呢件事時,預備組領隊突然黎到........"喂你地做咩個個停哂係度?快d開始跑步啦!"

"係!" 球員見到領隊發惱即刻唔敢出聲....

"佐治奧你係咪又係度亂講野?"

"呃....唔係呀唔係呀..." 佢加以否認......不過邊會有人信佢..............

領隊只有無力的搖搖頭........呀!唔記得介紹佢tim,佢叫佐卡度斯(Georgios Georgiadis),一位出擊力特強的左後衛。佢真係好勤力,每場比賽都搏到盡。佢既鬥志令所有人佩服,不過同樣地佢把口都令人敬佩= =。我諗佢去做記者一定可以紅,教練都冇哂佢辦法..............

到夜晚,係新聞真係確定左杜格利殊既離隊..............

1998年8月30日
今日紐卡素宣布古烈治(Ruud Gullit)將會成為新領隊。根據行程今日佢會同所有球員逐個對話,所以球員們特別緊張,始終要俾個好引象人係好重要架嘛.........

"羅賓遜!到你入黎..."

"係!"

入到會議室,見到一頭亂髮既黑人係度望住桌上既資料.........

"羅賓遜你好。大可放鬆d,只係普通閒談..."

"知道..." 講真唔緊張就假啦....

"你黎左約六個月。教練對你感覺唔錯.."

"多謝!"

"繼續努力,你表現好既我會考慮提升你上一隊."

"係!我會多加努力的了.." 聽到呢句羅賓遜感到特別高興...不過佢可能估唔到,佢眼前呢位"荷蘭三劍俠"之一既領隊將佢前途推上高峰...

1999年4月20日
係呢七個月,羅賓遜一直係預備組努力,17場比賽射入12球。不過P.杜格利殊就冇咁好彩了,自從佢爸離隊後佢一直冇好過,據聞佢快將轉會了。羅賓遜之前已經聽到唔少風聲話領隊好滿意佢既表現,終於到今日古烈治叫佢黎辦公室...

"保羅,你既表現我好滿意,我決定聽日提升你上一隊..."

"多謝你呀領隊!" 機會終於得到了,羅賓遜發誓一定唔會放棄呢個上位機會。

1999年4月21日
今日係一隊操練既大好日子,羅賓遜今日特別早d返到球場。

"喂,保羅!要努力呀!" 第一個同佢打招呼既係史必(Gary Speed)。

"係!我知道了..."

"你今日第一次黎,等我幫你介紹下呢度..." 果然係老牌職業球員,特別識幫d新人。

羅賓遜同史必出到球場時,突然聽到鬧交聲.......

"你算點呀?我先係領隊呀!"

"我只係想講出你既錯處je..."

"錯處!?你只係球員黎ja!冇資格講我有咩錯處!"

見到領隊古烈治同一名球員係度鬧交...只見史必輕歎一聲.." 保羅唔好意思,我去處理d事情先"

"你地唔好嘈啦..." 史必去左勸交,羅賓遜都見到個球員既真面目,正係紐卡素最具人氣人物—阿倫舒利亞(Alan Shearer)。

"唔好意思。佢地成日都係咁..."

"舒利亞同領隊成日嗌交既咩?"

"係呀,真係麻煩...." 史必個樣好煩惱,不過羅賓遜卻暗笑起來。呢個可能係佢上位既一大本錢.....

1999年4月27日
經過約一星期既操練,羅賓遜終於都要回預備組,不過羅賓遜並冇失望,起碼佢已經掌握到領隊同舒利亞有心病呢個重要情報,相信下次一定有機會。

1999年8月19日
"領隊!點算好?" 係辦公室入面,古烈治同佢既助手正斟酌緊球會問題,球季開季三場全敗,球迷已對領隊表達極力不滿。兩日後主場對溫布頓既比賽仲有鄧肯費格遜(Duncan Ferguson)、馬歷(Silvio Maric)
同基斯巴亞(Temuri Ketsbaia)因傷卷勤。加拉查(Kevin Gallacher)都只係剛剛復操......

"不如提升預備組既保羅上一隊吧。"

"不過佢經驗尚淺呀,咁快俾佢擔正......." 古烈治即刻打斷佢既說話..." 要成功必須要先嘗試!"

"我明白了...."

1998年8月21日
今日羅賓遜同舒利亞合拍主場面對溫布頓。第一次搭足聖占士公園球場既草地,羅賓遜感到分外興奮。

"努力呀新仔。" 舒利亞以隊長身份黎鼓勵羅賓遜.....

"呵!我會的了。" 見到舒利亞一個滿意的笑容,佢唔知道佢眼前的保羅其實已當佢係敵人...

成場波紐卡素控制戰局,不過後防弱成為佢地最大包袱,同埋前場羅賓遜同舒利亞完全唔夾.....

"激氣!阿倫肯定係有心唔俾波我既!" 的確保羅今場控球好少,前場大部份舒利亞都玩哂。結果場波3比3打成平手,係今季紐卡素第一分....

"阿倫你應該多d同保羅做配合先岩!" 賽後古烈治批評舒利亞,佢呢句簡直係保羅心聲.....

"領隊佢仲年細呀!有好多野佢做唔黎..."

"你未試過點知唔得!你唔好以為自已係英格蘭北部之神咁巴閉,係荷蘭你咪只係一個只識得門前等人餵既狗!"

"你講咩話?" 舒利亞惱了....

"我有講錯你咩?係英國足球低級先容納到你既je,你冇可能知道荷蘭足球既偉大..."

"我唔可以俾你侮辱英國足球!" 兩人準備"講手"了= =..........

"兩位冷靜d啦!" 講真球員們都對領隊當面侮辱英國足球感到憤怒,不過始終佢係領隊所以冇出到聲....唯獨羅賓遜本人冇乜感覺,因為佢而家只諗緊點贏舒利亞...............

1998年8月24日
"保羅,聽日作客新特蘭你同基斯巴亞擔正!" 古烈治做出一個驚人決定.......

"咩話?" 舒利亞同鄧肯費格遜呢對總值£23M既拍擋要被扁為後備,肯定震驚全英倫= =............

"我有冇聽錯啊?" 保羅仲唔係好信,雖然呢個係佢既夢想.........

"你冇聽錯呀!"

"太好了!" 羅賓遜忍唔住大叫。不過眾人目光不在羅賓遜,反而在兩位大佬度,見到兩個面黑黑咁唔出聲,明顯心有不悅,尤其舒利亞..............

1998年8月25日
今日係光明球場上演北部打比,舒利亞同鄧肯費格遜被扁後備既消息即刻傳遍全英倫。

"我地收到陣容!確定舒利亞同鄧肯費格遜將會踢後備,由新人羅賓遜加基斯巴亞合作攻擊。古烈治表示呢個係戰略決定,不過唔少報導指古烈治同舒利亞不和係令到兩位球員今日冇正選既真正原因。" 見到電視台主持都即刻報導有關新聞,可見如果古烈治今次衰左就大獲了...............

結果真係出事了,開賽不到2分鐘菲臘斯(Kevin Phillips)就攻破客隊大門了,之後新特蘭完全壓住紐卡素踢。羅賓遜前場完全冇機會發揮,結果以1-2落敗了。賽後古烈治正式辭職............

"激氣!點解會咁架?" 羅賓遜今日完全訓唔到,只係諗住頭先場波.....

1998年8月31日
紐卡素宣布卜比笠臣(Bobby Robson)正式上任,相信冇一個英格蘭球迷唔識佢.......相信唔少紐迷都覺得係好消息,不過對於羅賓遜黎講就係另一個故事.............

1998年9月28日
卜比笠臣上任冇來,羅賓遜就被扁回預備組了,舒利亞重拾光芒。呢個令羅賓遜非常不爽,不過好事又發生了。笠臣叫佢跟隊去保加利亞準備踢歐洲足協盃對CSKA索菲亞.........

1998年9月30日
黎到保加利亞,紐記球員明顯唔適應環境,結果兩度落後。開賽8分鐘已失守了,雖然舒利亞係34分鐘替球隊追和,不過兩分鐘後主隊開度射入,領先2比1...............

比賽接近完場了,當卜比笠臣仲煩惱緊既時候,出現突發事件........

"YEAH!" 比賽去到85分鐘,後備入替既羅賓遜接應蘇蘭奴頂入,為紐記追成2比2!羅賓遜既第一個一隊入球。球員們為佢興祝,笠臣都好滿意。羅賓遜本以為有個好開始,不過卻唔係呢回事....

2000年1月2日
係吧接近年多既時間,羅賓遜一直只係預備組踢,一隊竟然只試過9次後備,羅賓遜今日向球會提出離隊,不過笠臣仍然勸佢留低............

2000年5月19日
"領隊!我實在唔明白!點解我唔可以踢一隊?" 球季結束了,羅賓遜竟然只得十一次後備記錄。羅賓遜終於忍唔住了,黎到一隊訓練場同笠臣理論........

"保羅你聽我講先,你要慢慢等機會..........."

"等!我等左好耐啦,但係一直冇正選機會!我點解贏唔到阿倫!?" 佢指住舒利亞,舒利亞都有d驚訝........

"你冷靜少少先啦..........."

"算啦我地冇野好傾!" 羅賓遜氣憤的步出球場,笠臣無奈的輕歎一聲....

2000年7月13日
"領隊!我希望離隊.........." 經過一個夏天的思考後,羅賓遜決定離開......

"保羅,其實我仍然想你留低........."

"不過我希望踢正選,你地岩岩先高價收購左郤特(Carl Cort)同哥杜尼(Daniel Cardone),証明我已經冇可能有呢個機會......."

"保羅你已經考慮清楚?"

"領隊唔好意思,其實我仍然心愛紐卡素,不過我都要面對現實.........."

"咁好啦!我專重你決定...."

2000年7月14日
原帖由 4thegame14-07-00  02:02 AM 發表
RELUCTANT ROBINSON SET TO WALK OUT ON UNITED
Friday 14 Jul 2000

Newcastle United have reluctantly agreed to listen to offers for young striker Paul Robinson after investing heavily in attacking options.

Manager Bobby Robson held showdown talks with the former Darlington hitman in the wake of the arrivals of £7million front man Carl Cort and Argentinian Daniel Cordone in recent weeks.

Robson has now agreed that the Sunderland-born 21-year-old will be allowed to leave if the right offer comes along.

"I'm desperate for first team football," admitted Robinson. "I don't want to leave Newcastle - I love it here - but there is so much competition for first team places now that I feel I have fallen further behind in the queue."

Robson admitted he was reluctant to let Robinson go, and said: "I don't like selling quality young players like Paul, but I can well understand how he feels.

"He is an ambitious lad with a lot of talent and he is bursting with enthusiasm. I have a great deal of sympathy for him.

"It is only with the greatest reluctance that I have decided to listen to offers for him."

Robinson arrived at St James' Park in March 1998 along with team-mate James Coppinger as part of a joint £500,000 deal with Third Division Darlington.

最後羅賓遜選擇了溫布頓,佢第一次踢正式英超比賽所遇既對手,而佢係惡夢亦係果時開始.....

直到而家先叫好番d......................

回到現在2005年1月5日
"喂喂!保羅!"

"呀!領隊!" 突然佢感覺後面有人,一望竟然係我。

"你係度做咩呀?"

"冇野呀.........."

"大家都去哂中圈集合啦,你快d去啦。"

"知道!" 羅賓遜一路走去,一路仲諗住以前既回憶。始終呢d回憶仍然困擾住佢,佢仍然唔可以忘記當年係紐卡素既事..." 決一勝負啦!阿倫!"

to be continued......
回復

一個只識得門前等人餵既狗
回復

原帖由 Smithy 於 2006-3-4  08:58 AM 發表
一個只識得門前等人餵既狗

都唔知有無舒利亞既fans睇緊呢個post..
回復

荷蘭足球有幾偉大呀
回復

罵得好激
回復

作者係咪荷蘭fans黎
回復

無得睇都推
回復