會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Hakkinen

OFF SEASON MOVE (KG成為Boston人!)

其實而家湖人處於一個非常不利的狀態,甚至較奧尼爾時更不利,因為高比的合約有"不可交易條款",湖人一定要經佢同意交易,不能以禁賽威嚇(當年artest不肯過帝王,溜馬曾恐嚇會出這一招),於是湖人不能用高比交易最有利的籌碼。選擇表面上有三個,但同組的鳳凰城是絕不能考慮的,相信湖人亦不想每年有四至八場的賽事,有個前球員會每晚豪取四十分以上。

其餘兩支東岸球隊,paxon出名保守(用brown到期合約換亞度韋謙都驚蝕底),又喜歡幼齒。加上公牛老闆對當年某人功高蓋主的事蹟深以為戒(當年"他"再度復出,作客公牛,胖子老闆連同當年的肥總管以事忙避席),會否願意改變現在充滿朝氣的陣容,來換取一個更驕傲的球員加盟,實在是個天大的疑問。

看好紐約,是因為呢支球隊"nothing to lose",願意不惜一切,吸引大牌加盟。湖人如果堅持下去,高比不爽繼續放炮,甚至稱傷避戰,只會落下兩敗俱傷之局。

或者對湖人而言,最好的紹局是有第三方加入交易,令籌碼變得更吸引。

回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-18  01:30 PM 發表
紐約o既話,只要不動Curry,任何人都可以放上交易檯面。

其實只要curry+fyre+kobe,已經有足夠實力打入東岸決賽

冇得咁計
照人腳計,
Francis+Starbury+Crawford+Fyre+Curry夠無理由季後賽都冇份
個排名仲要低過76人
回復

原帖由 henrytam 於 2007-6-18  04:10 PM 發表

冇得咁計
照人腳計,
Francis+Starbury+Crawford+Fyre+Curry夠無理由季後賽都冇份
個排名仲要低過76人

別小看kobe的鬥心

無論心、智、力、技來看,以上這批人都不是和他處於同一層次
回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-18  02:29 PM 發表

宜家Kobe話只去某幾隊,湖人高層仍有控制權,只要合佢果個要求就得

睇返NYK,真係睇見唔開胃,既唔好睇亦唔好食;同時湖人身處LA呢個大市場,亦係老牌勁旅,佢寧願要一批當打的新秀,都唔要高薪和能力不成正比的球員

公 ...

就係大城巿,反而仲會想要明星球員
睇下NYK就知
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-18  04:11 PM 發表

別小看kobe的鬥心

無論心、智、力、技來看,以上這批人都不是和他處於同一層次

作為一個 友,
我都好想Kobe過NYK
如果佢真係和NYK一齊沉淪固然過癮
但如果佢真係帶得起NYK也正,支持東岸球隊增加實力打破西強東弱

不過有微笑老湯一日,我都唔會睇好NYK
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-18  16:10 發表
看好紐約,是因為呢支球隊"nothing to lose",願意不惜一切,吸引大牌加盟。湖人如果堅持下去,高比不爽繼續放炮,甚至稱傷避戰,只會落下兩敗俱傷之局。

看來你唔明我的意思

問題不在"願意不惜一切,吸引大牌加盟",而係有乜野俾返湖人

點砌個1900萬的trade?

兩個JJ呃飯食(或者可看成老湯送的飯票),唔要
M.Rose老,唔要
Q有背傷,Francis亦是期有傷,點要?
亦唔會一換一Marbury掛?

若果湖人肯制,衰多最少兩季

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?會員申請

回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-18  04:52 PM 發表

看來你唔明我的意思

M.Rose老,唔要
亦唔會一換一M ...

我諗只有Francis/Starbury有機會可以trade到Kobe
論星味計都係得那2個
如果Lakers醒既可以拖埋Fyre/Lee的話還好
係我眼中全隊NYK等佢兩個最有用
不過到時輪到唔知擺Odom去邊
回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-18  04:52 PM 發表

看來你唔明我的意思

M.Rose老,唔要
亦唔會一換一M ...

我可能表達得唔好,其實我意思是現在湖人無論怎樣的行動,都處於一個非常不利的位置,我再深入解釋下:

我唔係話KOBE一定去紐約,而係話紐約有最大動力,最大機會得佢,因為而家真正只有兩家選擇,鳳凰城可以不計啦,公牛有最好的籌碼,但公牛同PAXSON的意願唔會好高(原因之前已經講過),因此,要出動到GORDON+DENG的交易,應該唔會吸引到PAXON。

如此一來,湖人只得兩個選擇,一,就係任公牛壓價,只取GORDON或DENG其一,再配搭包括DUHON及TOMAS之類的球員來平衝薪資;二就係同紐約交易。紐約籌碼無咁好,但講價能力遠不如公牛,基本上CURRY之外人人都可以交易,就只看你湖人有沒有運氣,找到最大價值。

但無論以上任何一個方案,湖人都一定要重建,一定有陣痛,失去明年季後賽的希望。所以我先至會話「最理想係有第三方介入」。

湖人固然希望得到潛力股,退而求其次應該是快到期的合同,此外就是選秀權,最不想得到就是又長又
啟的大合約。

因此,如果湖人真的面對以上兩個情況,會如何抉擇?不交易KOBE又是否可行?KOBE會否擺爛擺戰?KOBE以外的籌碼是否有交易可能,從而留下這個頭號球星?

回復

又或者可以這樣說,KOBE現在提出交易,不智

令湖人陷入現在局面,一直沈醉於所謂08計劃的湖人高層,現在進入兩難局面,更不智。
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-18  18:17 發表
又或者可以這樣說,KOBE現在提出交易,不智

令湖人陷入現在局面,一直沈醉於所謂08計劃的湖人高層,現在進入兩難局面,更不智。

我唔同意第一點, KOBE 而家提出交易係一個幾好既時機, 眼見今年DRAFT CLASS 既人又唔錯, 當然ODEN 同DURANT唔使恨啦, 但DRAFT 之前湖人同其他球隊交易可以有大D 既自由度, 起碼最少有機會可以笠到個PICK (E.G. 公牛), 如果等DRAFT 之後KB24 再提出交易, 湖人既位置會更加不利, KB24 話哂都忍左成3年, 呢3年湖人除左簽幾件垃圾番黎仲做過咩? KB 今年29歲啦, 等到BYNUM 成熟果陣, 可能成隊波又係得佢同BYNUM 搭住幾件蛋散, 又唔會成事...

PAXSON 係出名保守, 但阿度華謙換PJ BROWN 既交易重要程度遠比不上KB24, 如果用可接受既價格換到KB24, 更保守既PAXSON都應該會去馬, 講到底, 佢都係想要贏CHAMP者, 當然, 如果交易上要同時放棄DENG 同GORDON 就需要考慮下輕重啦...有KB24, GORDON, DUHON都可以唔要, 瑞士人可以做替補, 前鋒線就算TRADE走DENG/TT又有熱血阿根廷人, 陣容更加完整, 今年呢隊騎士都殺得入NBA總決賽, 有KB24 既公牛殺入決賽既機會可以話係高唱入雲

至於NYK, 有大把野需要補強, 而家隊波最多既就係收幾百萬一年但係坐板既啦啦隊同埋玻璃人, 冇錯NYK 係NOTHING TO LOSE, 但佢地呢隊波都係NOTHING, 有TRADE VALUE 既得李大衛, FRYE, CRAWFORD (相對黎講算有)...勉強D既仲有BALKMAN, 如果LAL再接收幾份擺爛約, 佢地要重建到幾時?
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-18  18:11 發表

我可能表達得唔好,其實我意思是現在湖人無論怎樣的行動,都處於一個非常不利的位置,我再深入解釋下:

我唔係話KOBE一定去紐約,而係話紐約有最大動力,最大機會得佢,因為而家真正只有兩家選擇,鳳凰城可以不計啦,公牛有最好的籌 ...

我一路冇講Paxson保守呢個論點

其實Abdur-Rahim愈打愈回塘,用expiring的PJ去換佢返黎未必係好事

芝加哥呢類大城市,比賽場場爆,我相信公牛高層為左向等了n年的球迷交代,即使要俾豪華稅去簽FA亦在所不惜
回復

回復 #670 Hakkinen 的帖子

又是我言語上表達的問題,唉﹗

我批評的其實是高比"提出"交易"的做法,不是時機。其實這些事,是應該關埋門,自已同老細傾掂佢,尤其係高比呢個人,一向得唔到傳媒歡心。佢想用輿論迫湖人送佢走,反而只會做成佢迫走奧尼爾之後,自己又一走了之的反效果,令湖人迷唔同情佢,反而討厭佢。

我唔用狼王呢個說了很多次的例子,例如足球界的享利,佢現在的處境其實同KOBE差無幾,但佢無公開要求阿仙奴放佢走,到佢真係要走,亦都無球迷會怪責這個曾在此鞠躬盡瘁的人。

所以我說,KOBE不智,是說他的手法不智,為人不智。

至於紐約同公牛,其實湖人別妄想可以在這兩隊得到太多東西,極其量就是GORDON/ DENG 或者 FYRE / LEE之流。亦即是說,假使無論怎樣交易,湖人都係蝕,仲要係勁蝕,主要原因,就係兩隊都無今年前列的選秀權。假如,湖人可以用高比換來今年的頭五選秀權,交易搏得過,但紐約同公牛都無。要未來選秀權嗎?我看不出一隊擁有KOBE的東岸球隊,未來三年有甚麼機會玩樂透。

總結,我是從湖人的角度去看這次交易風波,重點是,湖人可以得到甚麼,蝕幾多,處理手法是優是劣。至於KOBE,我欣賞他的球技,但懷疑他的智商。
回復

回復 #671 射手shooter 的帖子

觀點與角度,時間會證明一切。

簌PAXSON的建軍模式,交易的手法及決定,他在我眼中是個相當保守,而且OLD SCHOOL的GM。
回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-18  18:49 發表
又是我言語上表達的問題,唉﹗

我批評的其實是高比"提出"交易"的做法,不是時機。其實這些事,是應該關埋門,自已同老細傾掂佢,尤其係高比呢個人,一向得唔到傳媒歡心。佢想用輿論迫湖人送佢走,反而只會做成佢迫走奧尼爾之後,自己 ...

其實KB24 做野既方法我地都知, 要佢做好好先生, 聽哂球隊話, 佢做唔到, 但佢又唔係十惡不赦, 大搞破壞既球員, 佢第一次要求轉會果陣係因為對湖人感到徹底失望, 想即時要求轉會, 呢個係可以理解的

之後到NBA 決賽曲終人散, 傳媒集中力當然會在轉會市場中...KB24 今次飛去西班牙搵BUSS 傾其實都尚算可以, 最少佢讓湖人知道佢轉會意願, 如果佢唔大聲叫出黎, 好快呢十幾日就會過去, TRADE 走KB24 既黃金時間就會消失...

同埋KB24 其實冇迫走奧尼爾的...佢迫走奧尼爾既說法只不過係LAL 內部放風...仍都係KB24 第一次要求轉會既導火線...(幸好禪師制止了), 我唔相信湖人迷會因為咁而憎恨佢, 就算係, KB24會CARE嗎, 佢已經輸夠了, 佢想拎總冠軍

湖人搞到如斯田地可以話係咎由自取, 呢3年時間佢地冇做過任何有建設性既野令到KB24 覺得隊波係進步中, 而家NBA 除左LBJ, WADE之外, 冇一個同KB24 相同價值既球員, 湖人而家只可以諗止蝕, 再唔止蝕可能之後佢OPT OUT就直情一無所有...

換PICK方面, 公牛係比較著數...從CURRY交易中掠奪了NYK 既9TH PICK, 呢個9TH PICK 在今季既DRAFT 中可以起到好大作用, 什至拎到個DRAFT PICK之後可以連埋自己既PICK同球員再TRADE UP 仍都係可行...

至於NYK, 就真係什麼都沒有了, 連唯一有機會作籌碼一部份既PICK都送左俾"競爭對手: 公牛了...

DENG 而家顯現到出黎既實力遠比GORDON, LEE, FRYE 為高...但有KB24在, DENG既表現可能會冇今年咁強橫...所以TRADE 走佢都算可以...DENG 換GASOL, KG, 可以唔換, 但KB24既能力, 點都比GASOL同KG高吧...

湖人如果唔盡快好好處理KB24, 佢地貴到飛起既波飛又搵邊個買?

回復

原帖由 Dioray 於 2007-6-18  18:51 發表
觀點與角度,時間會證明一切。

簌PAXSON的建軍模式,交易的手法及決定,他在我眼中是個相當保守,而且OLD SCHOOL的GM。

當了4年GM,佢的交易手段並不保守
回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-18  19:04 發表

當了4年GM,佢的交易手段並不保守
進取地狂簽潛力股, 用肥約去簽合約年打得好既球員既結果會係點....有板你睇啦
回復

原帖由 Hakkinen 於 2007-6-18  19:05 發表
進取地狂簽潛力股, 用肥約去簽合約年打得好既球員既結果會係點....有板你睇啦

04年用"#32"及"未來首輪簽"換"#7"

你話佢精唔精明?
回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-18  19:10 發表

04年用"#32"及"未來首輪簽"換"#7"

你話佢精唔精明?

扮豬食老虎
回復

原帖由 射手shooter 於 2007-6-18  18:46 發表

我一路冇講Paxson保守呢個論點

其實Abdur-Rahim愈打愈回塘,用expiring的PJ去換佢返黎未必係好事

芝加哥呢類大城市,比賽場場爆,我相信公牛高層為左向等了n年的球迷交代,即使要俾豪華稅去簽FA亦在所不惜 ...

鷹隊時期既RAHIM就換左好耐啦
回復

回復 #674 Hakkinen 的帖子

我好同意你的講法。

在過去的三年,湖人的GM究竟做了甚麼?

三年前,送走大鯊同PAYTON,換來ODOM、GRANT、BULTER、艾堅斯,簽戴域,交易本身不是最差。但短短三年,留下的只有ODOM一個…

兩年前,以大約每年八百萬簽下另一個KB,不過今次是布朗。無錯,布朗的低位防守係OKAY,但八百萬一年?WTF﹗

去年,又會僅餘的中產簽下一個非常喜歡滑雪的射手﹗
回復