會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: JohnTerry

我的領隊人生

呢個故(topic)係近期少有地多Reply

尤其故版沉淪左咁耐
回復

原帖由 rob_van_dam 於 2006-2-8  12:17 AM 發表
呢個故(topic)係近期少有地多Reply

尤其故版沉淪左咁耐

之前我見到寫H野時會有唔少reply所以就................
可能過火左啦

之後H野都會時不時出現既
希望你唔好介意
回復

原帖由 JohnTerry 於 2006-2-8  12:19 AM 發表

之前我見到寫H野時會有唔少reply所以就................
可能過火左啦

之後H野都會時不時出現既
希望你唔好介意
有D member好鐘意架
回復

robinson睇個勢會做神射手咁
回復

點解要局限人地寫多D關於足球

我鍾意睇三四角戀多D喎
回復

原帖由 ~~冬之子~~ 於 2006-2-8  08:23 AM 發表

我鍾意睇三四角戀多D喎
自己上其他網睇啦
回復

回復

我的領隊人生特別篇之友情之戰(上)

2005年9月25日
“我期待9月27日的來臨,丹尼爾!”呢句說話我一直記到而家。我仲好記得呢句係加利係7月25日電話講俾我聽的。對佢黎講呢句可能只係隨口講出黎,不過對我黎講郤有深刻的意義。

“仲有兩日!仲有兩日就到啦!”我望住牆上的月曆,不其然感到有點緊張。桌上滿佈對手的球員資料、比賽資料和陣式,見到呢d資料即時雛哂眉頭,對手可以話比我隊高出三倍以上。冇錯,兩日後我就要率領大隊作客暫時七戰全勝既Weymouth (應該話全炒岩聽d,除左一場2-0後其餘都贏人三球以上= =)。呢場對於外面d球迷黎講,係一場普通既榜首大戰,但對於我黎講,係同加利既友情之戰!我仲好記得當我地係英格蘭足總既教練訓練班中,我深深見識到加利做領隊既氣勢!”終於到了,終於到了!” 雖然勝負對我黎講並唔重要,不過我特別感到一股壓力。” 加利!我一定會全力以赴!”

望番d資料,加利隊波真係好恐怖!Weymouth打開三箭頭陣式,三個前鋒都具有超強入球能力,熱刺借將班拿特(Lee Barnard) ,把握力超卓之餘仲有速度,7場已經射入12球。查爾頓借將華尼(Alex Varney) ,柏金型,善長創造攻勢,不過入球能力一樣咁高,已經射入6球。積臣(Kirk Jackson) ,高大型,頭頂優秀,又係把握力超卓既前鋒,典型英格蘭中鋒,射入8球。呢條係非聯賽聞風喪膽既前鋒線,就連排緊第三既Lewes都要慘吞五隻光蛋。我究竟要點防呢? = =。就算佢地後備前鋒韋比(Daniel Webb)都有一定實力,係我地度肯定已經成為必然正選了。

我對基斯,根寧咸,多遜同般頓呢條防守線一向都好有信心,不過面對如此強大既攻擊力,要點部署好呢?

“哥連,改踢五後防呢個策略點睇?”

“不過我地未試過踢五後防喎,我驚會弄巧反拙。”

“唔..........................."

"而且,Weymouth既攻擊力如此強勁中場既功勞都好大..."

哥連講得冇錯,Weymouth既中場線可以話攻守兼備,踢開四中場。當中左中場韋拿(Darren Weeler)最恐怖,佢可以話係"非聯賽奧華馬斯(Marc Overmars)"!速度超快同腳法上盛!仲有身體平衡做得非常出色,係球隊助攻王。據聞英冠球隊昆士柏流浪(Queens Park Rangers)同打比郡(Derby County)都已經多次派球探去親察佢。右中場佩斯亞(Warren Purser),係個"氣袋"。除左進攻了得外,我發覺佢仲好有意識去做返防守。中場中方面,大哥克捷臣(Ian Hutchison)主守,而且做後防同前線既連接工作。另一位中場卡利(Shaun Carey),都係主守居多,不過後上能力不錯,而且擅長罰球。係中場自由人。佢地仲有其它中場元素,右中場伊利賓尼(Chukki Erikbenne),身型特別好,可能因為佢本身係尼日利亞人的關係吧。比文(Jamie Pitman),由Hereford簽回來,能力平均不過攔截特別好。佢地中場可以話人才濟濟。

可能好多人覺得佢地攻力強橫咁後防一定好弱,咁同佢鬥攻就得啦!錯了,佢地係暫時失球最少的球隊。點解?當然有部份原因係佢地經常都壓住對方攻,而且兩個中場中好識得控制比賽節奏,所以後防受壓時間好少。不過,最大原因係三位中堅都係有料之人。禾特文(David Waterman),身型速度都唔錯既中堅。包特(Mattew Bound),經驗路數十足。奧拜恩(Ray O'Brien),速度十足。右路防守方面之前通常佩斯亞都會返黎幫。左路方面,加利戰術通常下半場贏夠後就會換走韋拿,換入左後防比士圖(Lee Briscoe),穩固防守之餘又可以俾主力休息,加利既戰術果然係恐怖。

沉默左一陣,我終於出聲..."我睇點諗都冇用,對方太強了。倒不如用番原陣同佢拼過!"

"我都有同感!"

"好!加利!放馬過黎啦!"

雖然話有壓力,不過不其然感到好興奮!

出到球場,見到大家都好落力練習,相信都因為知道勁敵在眼前,不能鬆懈了。

我叫大家集合,講解下比賽既初部部署。

"基斯,你既職責將會好重大,你多d同麥克史密夫練習!"

"我知啦!我唔會再俾戴倫佢贏我的了!"

我唔多明佢意思,尤其個"再"字....

"哈哈,領隊,你有所不知啦!韋拿同佢以前係同學!" 韋特解清了我的疑團。

"哦!......"

"我同佢可以話係死對頭黎,我同佢讀唔同班,而且位置關係,所以成日係校內既班際足球比賽對碰。" 原來係咁,真係估唔到............

"死對頭!?你好似成日都輸俾佢喎,點談得上係人宿敵!" 費利突然出聲。

"收聲啦卡治,我今次一定贏佢。仲有有機會我一定贏埋你!"

"卡治你都係佢地同學黎架?"

"係呀!不過原本唔係,我本來係羅馬利亞讀書既,不過當年校長力邀我去佢地學校就讀,所以我先有機會黎英格蘭。"

"我記得校長佢好想係全英國校際比賽得到勝利所以不惜一切搵有足球潛質既學生入學。" 咁都得=.=.............................

韋特突然加入:"我參加校際賽時都對過佢地學校,當時韋拿已經被大會喻為最有潛質球員之一。費利既把關技術都令人大開眼界。不過好似未見過基斯呢個人............"韋特講最尾果句奸笑著,好明顯有諷刺成份啦........= =

"收聲啦杜文歷!我今次一定會贏到佢!"

望住佢地係度打鬧著無力地笑了笑,不過而家氣氛明顯緩和了不少了。^^而且都好興幸隊中有唔少球員認識對方既主力。尤其係基斯,佢同韋拿對碰過幾次,相信應該幾熟對方路。見到佢眼神就知道佢好有火,好期待呢場比賽。相信佢呢個心情在場所有人中我最能理解了。

"好!基斯!釘緊韋拿的工作就交給你了!"

係咁傾戰術傾到黃昏。

“呼…. 好累呀!番到屋企沖個靚涼先!”為左備戰忙左成日,今晚返到去要好好休息下先得。

“你返黎啦!丹尼爾!”

“得左你好來啦!”入到屋,見到兩個好熟識的面孔! “爸爸,媽媽!”

“點解你地會黎既?”

“專誠為你打氣呀!你就快要同加利帶隊的Weymouth對決嘛!我地專誠黎支持你架!”

“爸爸、媽媽……….” 我感動到差d要喊出黎

“仲有呀,點解識左女朋友都唔話我知呀?”

“呃……..” 我都未來及反應,係廚房中有一個穿戴著圍裙的美女走了出來,大家都應該知道,佢係比琳達。

“食得飯啦!伯父、伯母!”

“呀!真係有禮貌。”睇黎比琳達已完全奪得我爸媽的歡心了。

“你呀!去沖個涼先啦。我幫你拎左女同衫褲架喇。’ 嘩,真係當哂我係佢老公咁款=.=

“呵呵!真係好賢惠哦!”阿媽呀唔好亂講野啦!我見到比琳達塊面已燒紅了,不過真係好可愛呀!^^

係晚飯中,爸媽不算讚比琳達咩又咩,講到佢好似仙女咁!唔洗呀嘛!估唔到佢既”伯父伯母” 政策咁犀利!比琳達怕羞咁低頭輕笑,不過睇得出佢笑得好有自信。晚飯後,比琳達突意俾個機會我地親人團聚。

“我去洗碗先啦!你地慢慢傾啦……..”

“唔洗我幫手?”

“唔洗啦,你地好好地傾啦!”

“呢d女仔真係難得。丹尼爾,唔好辜負人呀!”

“我知道啦阿媽!”

"平時有冇早睡早起,記住天氣開始轉涼要著多件衫。"

"我明白啦!媽。"

"哈哈哈,你仲當我地個仔係細路咩。" 我地就咁笑談左好來。

“仔!我地黎其實仲有一件事。” 爸突然語重心長地講了句,搞到我突然有d緊張。

“咁既,我希望你有時間返去睇下你細佬。"

"呀!細佬佢做咩?"

"近排佢好唔妥,成日將自已鎖係房度,成績仲差左好多,又係學校搞事。問佢做咩又唔答。"

"細佬佢一向好乖架喎,點解會咁架。"

"係囉!都唔知佢點解學壞左咁多,佢偷人錢仲考試時作弊!"

"咩話!?" 唔係掛.......................

"所以我想你身為阿哥可以幫下手勸佢。你同佢感情咁好佢應該肯聽你講。

"我明白啦!"

“好啦!我唔阻你同比琳達啦!”

“呀!?”我唔多明佢意思………..”

“哈哈,你今日約左佢係屋企過野呀嘛,比琳達一早講哂俾我聽。”哇,邊度有呀…………….

“我地兩人訓一間房得架喇,你同比琳達一間啦!”

“唉呀!記住呀,如果頂唔住要帶套呀,唔係既話搞出人命就可大可小架喇!”阿媽你…………………

“哈哈哈,唔戴咪仲好!我地好快有孫抱囉!呵呵呵!”我快暈了………..

入到房,已經見到比琳達係床度等緊我。

“你做咩對我爸媽講大話呀?”

“咩喎,人地都係想訓下你張床ja ma!”唉,無力………

“呀係啦!有件事想同你講,遲d我地舊校會搞同學會,好多舊同學都去,你陪唔陪我去呀?”

諗番起都想見番d老朋友。“幾多號?”

“10月18日!”

“OK啦冇問題!”

“多謝你呀!”

"咁有咩獎勵?" 我已經開始摸佢了。

"咦!又冇規矩啦你......."

"有個靚女係眼前真係好引人犯罪嘛.......黎啦!幫下我啦?"

佢冇答、只係笑笑口咁柔情地望住我。即係肯啦!

我即刻成個人壓住佢,同佢來個激吻。

"喂喂你爸媽係隔離ja,唔好咁大聲。"

"反正佢地都預左啦,唔理啦!" 我隻手已經摸到佢胸部。

"你真係.........." 佢已經任我擺佈了,經過一輪撕咬,我們倆已肉帛相見了。

to be continued......

回復

原帖由 ~~冬之子~~ 於 2006-2-8  08:23 AM 發表

我鍾意睇三四角戀多D喎

放心!
呢d一定唔少得
回復

原帖由 JohnTerry 於 2006-2-8  06:33 PM 發表

放心!
呢d一定唔少得

無依d我唔睇架喇
回復

都唔明點解讀者要要求作者點寫點寫

回復

原帖由 ~~冬之子~~ 於 2006-2-8  06:54 PM 發表

無依d我唔睇架喇

唔好掛
回復

原帖由 古都 於 2006-2-8  07:12 PM 發表

死喇而家我好左右為難tim
回復

原帖由 古都 於 2006-2-8  07:12 PM 發表

作者寫出黎都係想讀者睇o者

咁讀者俾下意見都唔太過份掛
回復

原帖由 JohnTerry 於 2006-2-8  06:32 PM 發表
2005年9月25日
"你真係.........." 佢已經任我擺佈了,經過一輪咬,我們倆已肉帛相見了。

"咬"...我明...
咁"撕"係咩...?
回復

原帖由 晴空夜月 於 2006-2-8  07:45 PM 發表

"咬"...我明...
咁"撕"係咩...?

其實都幾多錯別字

例如"賢慧"
回復

原帖由 ~~冬之子~~ 於 2006-2-8  09:09 PM 發表

其實都幾多錯別字

例如"賢慧"

sorry啦
回復

原帖由 JohnTerry 於 2006-2-8  09:30 PM 發表

sorry啦

你解釋左個撕咬先啦

我都唔係好明
回復

原帖由 ~~冬之子~~ 於 2006-2-8  09:32 PM 發表

你解釋左個撕咬先啦

我都唔係好明

你真係唔明
回復

原帖由 ~~冬之子~~ 於 2006-2-8  21:32 發表

你解釋左個撕咬先啦

我都唔係好明

冇問題呀
回復